JEDAN OD VOĐA PROSVJEDA u Savskoj 66 ističe kako branitelji nisu oprostili bivšem ministru Fredu Matiću unatoč druženju u vikendici Josipa Klemma, ali oštro osuđuje i način na koji su Ministarstvo preuzeli njegovi nasljednici kao i njihove ideje o registru izdajnika

Otkriće Nacionala o dolasku bivšeg ministra branitelja Freda Matića i SDP-ova donedavnog saborskog zastupnika Franka Vidovića u vikendicu Josipa Klemma na druženje s vođama braniteljskog prosvjeda u Savskoj 66, ali i drugim eminentnim predstavnicima braniteljske populacije, izazvalo je prošlog tjedna velik interes javnosti, ali i ogorčenje u redovima Odbora za branitelje HDZ-a. Upravo je Odbor za branitelje HDZ-a, naime, stajao iza kandidature Mije Crnoje za ministra branitelja, a sastanak u Klemmovoj vikendici dogodio se, igrom slučaja, baš u vrijeme dok se u Vladi već drugoga dana odlučivalo o Crnojinoj smjeni.

Braniteljsko okupljanje, smjenu ministra Crnoje, ali i nastavak prosvjeda u Savskoj 66 u intervjuu za Nacional komentirao je jedan od vođa braniteljskog prosvjeda Dražimir Jukić.

Dražimir Jukić predsjednik je Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, a na tu funkciju izabran je jednoglasno nakon odlaska Ante Deura na poziciju savjetnika predsjednice za branitelje. Jukić je dragovoljac i invalid Domovinskog rata, u kojem je najprije sudjelovao kao pripadnik Prve gardijske brigade “Tigrovi”, a potom se priključio Sedmoj gardijskoj brigadi “Pume”. Imao je samo 26 godina kad je kao zapovjednik izvidničke satnije, tijekom izviđanja kraj sela Kolarna nedaleko od Benkovca, 22. lipnja 1993. stao na minu i ostao bez lijeve noge. To ga nije obeshrabrilo i nakon svega dva mjeseca oporavka, vratio se na bojište s protezom. Sudjelovao je u operacijama “Zima 94” na Dinari, prošavši cijelu Dinaru pješice, te u operaciji Oluja. Ostao je u sustavu MORH-a sve do 1999. kad je morao u mirovinu, ali i nakon toga nije mirovao, nego se posvetio privatnom građevinskom biznisu. Danas se zalaže za to da se branitelji koji su otišli u mirovinu, imaju pravo ravnopravno uključiti na tržište rada, prema modelu rješavanja statusa veterana u Irskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji. Iako se nakon rata sa suprugom i četvero djece preselio u Zadar, posljednjih godinu dana zbog prosvjeda u Savskoj najviše boravi u Zagrebu.

NACIONAL: Kako je došlo do sastanka branitelja u vikendici Josipa Klemma i je li on imao politički značaj?

Kod Josipa Klemma nije bio sastanak, već neformalno druženje branitelja koje nije imalo političkog značaja. Kao što ste vidjeli, okupili su se branitelji iz svih političkih grupacija, od nas koji nismo stranački opredijeljeni do nekih koji su u HDZ-u, u stranci Milana Bandića ili u SDP-u. Bilo je tu i nekoliko saborskih zastupnika, ali unatoč tome, to je bilo samo jedno opušteno druženje.

Više pročitajte u novom broju Nacionala.

Komentiraj

FOTO:PIXSELL, NACIONAL I PRIVATNA ARHIVA
PODIJELI
Orhidea Gaura Hodak rođena je 20. svibnja 1974. u Zagrebu. Nakon završene srednje škole za upravu i pravosuđe, upisuje studij kontrole letenja, ali od njega ubrzo odustaje. Odlazi na godinu dana u London, a nakon povratka, zapošljava se u jednoj privatnoj tvrtci kao službenica. Krajem 90­ih sve se više zanima za politička događanja, upisuje studij politologije (uz rad) i odlučuje potpuno promijeniti karijeru. Novinarstvom se bavi od 2003., kada je počela raditi u gradskoj redakciji Jutarnjeg lista. Karijeru nastavlja u magazinu Story, gdje se bavila temama vezanim uz svijet kazališta, filma, glazbe i kulture. Zbog zanimanja za šire društveno­političke teme, 2007. godine prelazi u politički tjednik Nacional, gdje je obrađivala razne društvene fenomene i raspon tema od znanosti i medicine do kriminala i politike, što je često uključivalo dublje istraživanje. S grupom novinara 2011. prelazi u novoosnovani tjednik Aktual, ondje se fokusira uglavnom na teme iz unutarnje politike. Paralelno uz rad, završila je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i upisala diplomski studij iz područja međunarodnih odnosa. Od 2013. ima status slobodne novinarke. Autorica je knjige "Tuđman i Perković". Krajem 2014. priključuje se ekipi na čelu s Berislavom Jelinićem koja je nakon dvije i pol godine pauze ponovno pokrenula tjednik Nacional.