‘Nama u SDP-u potpuno je svejedno tko će biti moj protukandidat iz redova HDZ-a za gradonačelnika Zadra. Ako i bude netko drugi, jasno je da će gradonačelnik iz sjene biti Božidar Kalmeta i njegov se utjecaj neće smanjiti. Zadru treba istinska promjena’

Predsjednica zadarskog SDP-a i potpredsjednica Kluba zastupnika te stranke u Hrvatskom saboru Sabina Glasovac u proteklih nekoliko tjedana istaknula se kao jedna od najglasnijih kritičarki vlade Andreja Plenkovića. Posebno je aktivna bila u raspravi o nepovjerenju ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću jer je bila jedna od rijetkih u oporbi koji su argumentirano obrazložili zašto on više ne može biti ministar. Na lokalnim izborima u svibnju bit će kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Zadra i pokušat će maknuti HDZ s vlasti u gradu kojim vlada više od 25 godina.

U razgovoru za Nacional Sabina Glasovac otkriva zašto vjeruje da može pobijediti na izborima u Zadru, komentira odluku Ustavnog suda o Zakonu o pobačaju te žestoko kritizira politiku aktualne vlade o zaštiti ljudskih prava.

NACIONAL: Jeste li zadovoljni odlukom Ustavnog suda o zakonskoj regulaciji pobačaja ili ipak postoji određeni oprez zato što slijedi izrada novog zakona?

Podržavam odluku Ustavnog suda koja nikako ne ograničava pravo žena na izbor. U SDP-u smo se vrlo jasno odredili o tome. Zastupamo pravo na siguran, legalan i dostupan pobačaj. Međutim, mislim da bi se u dogledno vrijeme bitka za pravo žene na izbor i odlučivanje što će učiniti sa svojim tijelom mogla prebaciti u Hrvatski sabor. Pritom neće izostati pokušaj, neću reći konzervativnih struja, nego retrogradnih „snaga“ koje će željeti izmjenama zakona ženama otežati postupak pobačaja te tako ograničiti njihova dosadašnja reproduktivna prava. Apsolutno sam protiv toga. Smatram da žensko tijelo ne bi smjelo biti politički poligon i da država nema pravo njime gospodariti…

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentiraj

PREKONacional
Podijeli objavu
Prethodni članakPUCNJAVA U BASELU: Dvoje mrtvih, jedan teško ranjen
Sljedeći članakVRIJEME Oblačno sa sunčanim razdobljima, na Jadranu ponegdje moguća kiša
Rođen u Zagrebu 21. kolovoza 1978., novinarstvom se bavim od 2000. godine kada sam počeo pisati za sportski web portal Sportnet.hr. Nakon nekoliko godina u sportskom novinarstvu, 2009. godine prvi put dolazim u redakciju tjednika Nacional gdje radim na portalu www.nacional.hr, a povremeno pišem i za tiskano izdanje Nacionala. Sredinom 2011. s nekoliko drugih novinara Nacionala prelazim u tjednik Aktual, a od ožujka 2013. do lipnja 2014. bio sam zamjenik glavnog urednika poslovne dnevne novine Business.hr. U prosincu 2014. vraćam se u Nacional gdje pišem o aktualnim političkim i gospodarskim temama.