U Vinkovcima će se 10. studenog otvoriti velika retrospektivna izložba poznatog hrvatskog likovnog umjetnika, strip autora, animatora i ilustratora koji obilježava četiri desetljeća vrlo aktivnog rada

Krešimir Zimonić ove godine napunio je 60 godina života i punih 40 godina umjetničkog djelovanja. Na početku karijere, krajem 70-ih, bio je jedan od strip autora slavnog likovnog pokreta Novi kvadrat. Jedan je od osnivača i dugogodišnji umjetnički direktor poznatog Salona stripa u Vinkovcima. Tijekom karijere pet godina je obnašao funkciju umjetničkog direktora Festivala animiranog filma, u čijem je vijeću djelovao više od 20 godina. Bio je jedan od osnivača i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog društva autora stripa te grafičko-likovni umjetnik Modre laste kojom je strip približio najmlađima. Stripove i ilustracije objavljivao je u brojnim magazinima i novinama poput Poleta, Studija, Modre laste, Erotike, Vjesnika, Večernjeg lista, Stripoteke i Fokusa te ilustrirao brojne knjige i plakate. Režirao je i pisao scenarije za brojne animirane filmove, za koje je dobio niz priznanja tijekom tih izuzetno kreativnih 40 godina umjetničkog djelovanja. Godine 2000. odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi. Posljednjih nekoliko godina posvetio se kroz platformu Edit Comics edukaciji djece i mladih o medijskoj kulturi, s naglaskom na animirani film i strip. U razgovoru za Nacional najavio je retrospektivnu izložbu, otkrio zašto se nekoć tradicionalni Salon stripa u Vinkovcima više ne održava te zašto je prestao crtati stripove.

NACIONAL: U Vinkovcima će se 10. studenog u Galeriji Slavka Kopača održati vaša retrospektivna izložba. Hoće li to biti pregled svih vaših radova od kraja 70-ih ili će biti naglasak na neku određeno razdoblje karijere?

Poklopile su se neke godišnjice, 50 godina galerije u Vinkovcima i mojih 40-ak godina javnog umjetničkog djelovanja. Kako su moji počeci vezani za Vinkovce, drago mi je što će retrospektiva biti baš tamo. Znači od 1975. godine pa nadalje…

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentiraj

PREKONacional
Podijeli objavu
Prethodni članakBob Dylan: Nobelova nagrada ostavila me “bez riječi”
Sljedeći članakKubrickova filmska satira “Dr. Strangelove” u Kinolektiri kina Europa
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.