Policijski motorni brod “Trsat” s četveročlanom posadom u nedjelju ujutro je isplovio iz Malog Lošinja prema Grčkoj gdje će sudjelovati u operaciji Frontexa pod nazivom Intervencija brzi Posejdon (Poseidon Rapid Intervention) s ciljem smanjenja migracijskog pritiska na vanjskim granicama Europske unije i sprečavanja prekograničnog kriminaliteta.

U svečanom ispraćaju broda sudjelovali su načelnica primorsko-goranske Policijske uprave Senka Šubat, voditelj Službe pomorske i aerodromske policije u Upravi za granicu Ravnateljstva policije MUP-a Mladen Novoselec, predstavnici PU splitsko-dalmatinske i zadarske, Primorsko-goranske županije, gradova Cresa i Malog Lošinja, nadležnih lučkih kapetanija i drugi uzvanici.
 Načelnica PU primorsko-goranske Senka Šubat je istaknula značenje operacije “Poseidon Rapid Intervention” u očuvanju vanjskih granica EU te doprinos policijskih službenika pomorske policije ove PU, koji su zajedno sa svojim kolegama i svim drugima uključenim u operacije sudjelovali u spašavanju velikog broja  migranata. Brod “Trsat” prvo je plovilo te Policijske uprave koje sudjeluje u operacijama ovoga tipa.
 Mladen Novoselec je ocijenio da su hrvatski policajci pokazali visoku stručnost i profesionalnost tijekom dosadašnjeg sudjelovanja u operacijama združenih snaga EU, ističući ostvarenu dobru suradnju s policijskim službenicima iz drugih zemalja sudionica operacija te svih nadležnih agencija i službi.
 Operacija “Poseidon Rapid Intervention” je združena operacija snaga EU u organizaciji Europske agencije za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama zemalja članica EU (Frontex. Cilj je provedba aktivnosti na vanjskim granicama EU na moru na području istočnog Sredozemlja zbog smanjenja iznimnog migracijskog pritiska, uspostava kontrole nezakonitih migracijskih tokova u smjeru zemlje članice EU i sprečavanje prekograničnog kriminaliteta, doznaje se od MUP-a.
  U sklopu ove operacije će u razdoblju od 15. siječnja do 15. svibnja ove godine sudjelovati 24 policijska službenika pomorske policije i četiri policijska časnika za vezu iz PU primorsko-goranske, splitsko-dalmatinske, istarske, zadarske, šibensko-kninske i dubrovačko-neretvanske. Policijski službenici su raspoređeni u četiri ciklusa s po osam policajaca u jednom ciklusu.
 Brod “Trsat” je za ovu namjenu dodatno opremljen nužnom navigacijskom i komunikacijskom opremom. Izgrađen je 2003. godine u brodogradilištu Cantiere Navale Vittoria Adria u Italiji. Materijal gradnje je aluminijska legura, duljine je 13,76 širine 4,22 metra a najveća brzina plovidbe mu je 35 čvorova.
 Tijekom prošle godine u zajedničkim operacijama snaga EU “Triton 2015” i “Poseidon Sea 2015” sudjelovalo je 19 policijskih službenika i službenica pomorske policije PU primorsko-goranske. Sudjelujući u ovim zahtjevnim i složenim operacijama neposredno su doprinijeli zaštiti vanjskih granica Europske unije te sudjelovali  u pružanju pomoći i spašavanju više od 3.500 migranata i izbjeglica s područja Sirije, Irana, Afganistana i više afričkih zemalja, istaknula je policija.

Komentiraj

FOTO:Ivo Cagalj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.