Na zahtjev Haškog tribunala Interpol je raspisao crvene tjeralice za troje članova Srpske radikalne stranke (SRS), optuženih za nepoštovanje tog suda u procesu protiv vođe te stranke Vojislava Šešelja, prenose u petak beogradski mediji.

“Interpol je 24. ožujka obavijestio Tribunal da je izdao crvene tjeralice kojima se traži lociranje i uhićenje Petra Jojića, Jove Ostojića i Vjerice Radete zbog slučaja koji je protiv njih pokrenut pred Tribunalom”, navodi se u priopćenju Haškog suda koje prenose mediji.

Tribunal je Jojića, Radetu i Ostojića optužio da su utjecali na svjedoke u procesu protiv čelnika SRS Vojislava Šešelja tako što su ih prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali da promjene iskaze ili da ne svjedoče.

Naloge za uhićenje troje Šešeljevih radikala sudsko vijeće donijelo je još 5. listopada prošle godine, a sredinom studenog s njih je skinuta oznaka tajnosti.

Prije toga, u siječnju 2015., Tribunal je vlastima u Beogradu uputio nalog za uhićenje troje radikala, ali po njemu ni do danas nije ništa učinjeno nakon što je Viši sud u Beogradu objavio tumačenje da, prema domaćem zakonu o suradnji sa Haškim tribunalom, nisu ispunjeni uvjeti za uhićenje i izručenje optuženih radikala.

Prema zaključku Višeg suda, Srbija ima pravnu obvezu izručiti haške optuženike za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti, ali ne i okrivljenike za nepoštivanje suda, odnosno utjecanje  na svjedoke, kakav je slučaj u postupku protiv Jojića, Radete i Ostojića.

Haški je tribunal Srbiju već dva puta prijavio Vijeću sigurnosti UN zbog nesuradnje u postupku protiv troje radikala, a od vlasti u Beogradu zatraženo je da pod hitno promijeni nacionalni zakon o suradnji s ICTY-em.

Prvostupanjskom presudom, koji je Haški tribunal donio u ožujku 2016., Vojislav Šešelj oslobođen je svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i protjerivanje Hrvata iz Vojvodine, a žalbeni postupak je u tijeku.

Komentiraj

FOTO:EPA/WALLACE WOON
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.