Predsjednica Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja Europskog parlamenta Gesine Meissner i potpredsjednik Tonino Picula sastali su se u petak u Zadru s predstavnicima Zadarske županije kako bi se pobliže upoznali sa životom otočana čije interese zastupaju u Europskom parlamentu.

Po riječima Tonina Picule, Međuskupina za otoke okuplja 82 europska parlamentarca iz 21 zemlje, ljude koji pripadaju različitim političkim skupinama, ali povezane ambicijom da pomognu otočnim i priobalnim područjima u kojima žive osobito ranjive skupine, a jedna od njih svakako je otočno stanovništvo.

[quote_box_center]

  • Predsjednica Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja Europskog parlamenta Gesine Meissner i potpredsjednik Tonino Picula sastali su se u petak u Zadru
  • Sastanak su održali s predstavnicima Zadarske županije kako bi se pobliže upoznali sa životom otočana čije interese zastupaju u Europskom parlamentu

[/quote_box_center]

“Statistika je na našoj strani, a Europska unija ima institucije koje treba povezati s onim što Hrvatska ima i što EU nudi. Nužno je razmišljati o ekonomiji jer to jedino može zadržati ljude na otocima”, rekao je Picula.

Potrebni novi modeli i metode

Ocijenio je da nisu dovoljni samo poljoprivreda, turizam i ribarstvo te da se moraju osmisliti novi modeli i metode kojima će se pomoći otočanima i dovesti nove ljude na otoke. “Ovaj je posjet prvi pokušaj otočne prakse, da dobre rezultate iz drugih europskih otočnih zemalja, bez puno filozofiranja, pokušamo preseliti u Hrvatsku”, istaknuo je Picula.

Govoreći o ulozi Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja Europskog parlamenta, Gesine Meissner je istaknula kako se s problemima hrvatskih otoka željela upoznati na terenu, čuti osobno o čemu otočani razmišljaju i koji su izazovi pred njima.

“Svjesna sam značenja koju Jadransko-jonska strategija ima za hrvatske otoke te smatram da naš međuodbor mora održati sjednicu u Hrvatskoj na kojoj će raspravljati o boljem povezivanju otoka i poboljšanju veza jer se u Europskom parlamentu upravo raspravlja o boljem povezivanju sjevera i juga. Nije cilj da se svi isele u zapadnu Europu, u velika središta, cilj je da se stvore uvjeti za normalni život u svim sredinama”, rekla je Meissner, koja će s Piculom u subotu posjetiti zadarske otoke Ugljan i Pašman te Kornate.

Komentiraj