Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je pozvala žene izbjeglice da počnu učiti njemački i ne dopuste da ostanu izolirane u svojim zajednicama, što je poziv u sklopu integracije stotina tisuća ljudi koje dobivaju azil u Njemačkoj.

“Žene su najčešće proživjele strašne stvari i jako su istraumatizirane kada stignu do nas”, rekla je Merkel za jedan tjednik. “Pokušavamo im pružiti mogućnost da prevladaju proživljene traume, no istodobno im mogu dati jedan savjet, a to je – naučite jezik!”

Njemačka ove godine očekuje priljev oko 800.000 tražitelja azila, što je rekord, jer je od početka godine u zemlji registrirano 450.000 novih izbjeglica.

“Oni koji govore njemački, mogu se uistinu puno uspješnije i bolje uklopiti u naše društvo”, rekla je kancelarka i pozvala majke da uče njemački sa svojom djecom. “Djeca uče njemački u vrtićima ili u školi i vrlo su brzo bolja od svojih roditelja, no to roditelje ne treba obeshrabriti”, smatra njemačka kancelarka.

Ona je sve žene pozvala da “se ne izloliraju već da potraže kontakte i neka se ne ograniče samo na vlastitu, poznatu zajednicu, posvećujući se isključivo poslu, već da nastoje što ćešće izići vani i družiti se”

Komentiraj

FOTO:FAH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.