Plavi svijet – Institut za istraživanje i zaštitu mora priopćio je u ponedjeljak da su buka i njezini izvori u Jadranskome moru znatni te je zato potrebno što prije izraditi registar antropogenih izvora (svi izvori emisija koje nastaju ljudskom djelatnosti) buke u Jadranu, što je i jedna od obveza u provedbi Okvirne direktive o morskoj strategiji Europske unije.

 Budući da se buka u moru gotovo neprestano povećava, što može imati nesagledive posljedice na opstanak vrsta osjetljivih na nju, Plavi svijet je priopćio da je prema Sporazumu o zaštiti kitova (Cetacea) u Crnome i Sredozemnom moru te susjednome atlantskom području (ACCOBAMS) izrađen prvi dio izvješća o izvorima buke u Sredozemnome moru kako bi se definirala područja od interesa, predložila daljnja znanstvena procjena te izradile učinkovite mjere zaštite. Iz izvješća i predstavljenih karata vidljivo je kako su buka i njezini izvori u Jadranskome moru znatni. 

 Plavi svijet objašnjava kako je za morske organizme zvuk jedno od glavnih sredstava komunikacije, snalaženja u prostoru, lova plijena ili traženja partnera, ali, nažalost, oni žive u okolišu u kojem su ljudske aktivnosti posljednjih 50 godina udeseterostručile buku. Time se utjecaj koji buka ima na morske organizme dramatično povećao, a neka su područja svojevrsne “vruće točke” u kojima se različiti izvori buke toliko “gomilaju” da je u njima opstanak pojedinih vrsta gotovo nemoguć.

  Plavi svijet priopćio je i kako već desetak godina provodi istraživanje o utjecaju buke na lokalnu zajednicu dobrih dupina u području Lošinja i Kvarnerića. U tom području te u cijelom priobalnom području Jadrana rekreacijska plovila jedan su od glavnih izvora buke, posebice ljeti. U Plavom svijetu ističu kako su rezultati njihova istraživanja jasno pokazali da je znatno povećanje buke ljeti razlog što dobri dupini izbjegavaju određena područja. Time se smanjuje raspoloživost staništa u kojemu obitavaju te u njima uzrokuje stres, što može utjecati na njihov opstanak u tom području.

 Ističu i kako su u otvorenom dijelu Jadranskoga mora znatan izvor buke komercijalna, trgovačka plovila koja plove do najsjevernijih luka Jadrana (Ravena, Venecija, Trst, Kopar i Rijeka), a planirane aktivnosti u njima uzrokovat će još znatnije povećanje buke. 

 Plavi svijet ističe kako se posljednjih godina u Jadranu pojavio novi izvor buke – seizmička istraživanja podmorja u potrazi za naftom i plinom. Za razliku od relativno lokalizirane buke, koju uzrokuju turistička rekreacija u priobalnim područjima, seizmička istraživanja s obzirom na snažne “zračne topove” kojima proizvode podvodne eksplozije radi kartiranja geološkog sastava dna uzrokuju znatno povećanje buke u širem području te utječu na velike dijelove Jadranskoga mora.

Plavi svijet također ističe da je zbog toga 2013. i 2014. upozoravao javnost na dotad nezapamćene seizmičke aktivnosti u hrvatskom Jadranu gotovo četiri mjeseca bez ikakva nadzora, bez mjera ublažavanja i zaštite i bez izrađene studije utjecaja na okoliš.

Komentiraj

FOTO:Dusko Marusic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.