U ponedjeljak se u središnjoj Indoneziji nastavila potraga za preživjelima nakon potonuća trajekta sa 118 ljudi, ali nade je sve manje dva dana nakon nesreće.

Još nije poznata sudbina 76 ljudi. Poginulo je troje putnika, među kojima dvoje djece, a 39 je spašeno pošto je u subotu potonuo trajekt u veoma lošim meteorološkim prilikama, s valovima visokim do 5 m u tjesnacu Boni, blizu otoka Celebesa (Sulawesi).

Spasilačka operacija počela je nakon poziva u pomoć poslanog s broda, ali je u početku bila usporena zbog lošeg vremena. Neki brodolomci su se satima držali za ribarske bove do dolaska spasilaca.

Potraga koja je bila prekinuta tijekom noći, nastavila se u ponedjeljak u boljim vremenskim uvjetima. “Vrijeme je danas dosta dobro, nadamo se da ćemo pronaći više ljudi”, rekao je za AFP Roki Asikin, voditelj operacije potrage i spašavanja.

Trajekt na kojemu su svi putnici i članovi posade bili Indonezijci, isplovio je u subotu ujutro iz Kolake, na jugoistoku otoka Sulawesija, u Siwu, na zapadu pokrajine. Poziv za pomoć je poslao kada je već bio blizu odredišta. Preživjeli su rekli da su trajekt zahvatili visoki valovi, nakon čega je počeo tonuti, ali vlasti još nisu potvrdile tu informaciju.

Šest brodova i helikopter sudjelovali su u potrazi u zaljevu Boni, gdje je pomorski promet veoma važan za stanovnike Sulawesija, četvrtog po veličini indonezijskog otoka.

Brodski promet je nezaobilazan u povezivanju 17.000 indonezijskih otoka i otočića, gdje prometne nesreće sa smrtnim posljedicama nisu rijetkost zbog loših sigurnosnih mjera i prekrcanosti plovila.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.