Indijski premijer Narendra Modi nazvao je Pakistan, na summitu zemalja članica BRICS-a, “ishodištem terorizma”, prenosi Reuters i dodaje da je tim komentarom stavljena na kušnju kohezija te skupine čija je utjecajna članica Kina vrlo bliska saveznica vlasti u Islamabadu.

Modijeve izjave na sastanku čelnika pet država članica skupine gospodarstava u usponu (BRICS) – uz Indiju, tu skupinu čine Brazil, Rusija, Kina i Južnoafrička Republika – njegove su sve grublje diplomatske metode u cilju izolacije Pakistana. Indija svog glavnog suparnika u jugoistočnoj Aziji optužuje za poticanje prekograničnog terorizma.

“U našoj vlastitoj regiji, terorizam predstavlja ozbiljnu prijetnju miru, sigurnosti i razvoju”, kazao je Modi. “Tragično, ishodište terorizma je zemlja u indijskom susjedstvu”, istaknuo je 66-godišnji premijer, ne imenujući izrijekom Pakistan.

Agencije podsjećaju da su napetosti između dvije nuklearne sile eskalirale nakon rujanskog napada na vojnu bazu u Kašmiru u kojem je ubijeno 19 indijskih vojnika, nakon čega je Indija uzvratila odmazdom.

Komentiraj

FOTO:EPA/STR
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.