Indijski je sud u utorak na doživotni zatvor osudio taksista Ubera Shiva Yadava zbog silovanja putnice u Delhiju prošle godine, prenose svjetske agencije. Yadav je osuđen i zbog zastrašivanja i otmice.

Taksist je 26-godišnju ženu u prosincu prošle godine odvezao u zabačeno područje, gdje ju je silovao. Vlasti u Delhiju kasnije su zabranile rad Uberu i još nekoliko online taksi tvrtki na nekoliko mjeseci, optužujući ih da su propustili obaviti temeljitu provjeru svojih vozača.

Kompanija se ispričala zbog incidenta i složila se da se takve stvari ne smiju ponoviti. Silovana žena podnijela je tužbu i protiv Ubera na američkom sudu, a slučaj je riješen nagodbom.

“Odslužit će regresivno zatvaranje, što znači da će u zatvoru ostati do prirodne smrti”, kazao je sudac Kaveri Baweja. Odvjetnik taksista najavio je žalbu na presudu tvrdeći kako je njegov klijent nevin.

Veliki problem seksualnog nasilja u Indiji došao je us redište pozornosti nakon što je nekoliko muškaraca silovalo i ubilo 23-godišnju studenticu u autobusu u Delhiju u prosincu 2012. godine. Slučaj je izazvao zgražanje u cijelom svijetu. Ipak, postroženi zakoni nisu uspjeli u smanjenju broja silovanja. Prošlog je mjeseca u Delhiju silovano dvoje djece u istom danu, a tjedan dana ranije silovana je i napadnuta djevojčica.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.