Imenovan je posebni tužitelj za istragu o ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore. Naime, Robert Mueller bio je na čelu FBI-ja 12 godina, tijekom mandata Georga W. Busha i Baracka Obame.

Direktori FBI-ja na dužnosti tipično ostaju 10 godina, ali je Mueller, kojeg je na dužnost imenovao Bush mlađi 2001., ostalo na čelu agencije do 2013. na zahtjev Busheva nasljednika Baracka Obame.

Mueller, kojem su sada 72 godine, FBI je preuzeo samo nekoliko tjedana prije terorističkih napada 11. rujna 2001. Iako je tijekom svoga mandata nastavio i borbu protiv organiziranog kriminala, Mueller je preustrojio FBI tako da mu je glavna zadaća postala borba protiv terorizma.

Ima diplome iz prava i međunarodnih odnosa s tri američka sveučilišta, Virginije, New Yorka i Princetona.

Nakon odlaska iz agencije Mueller je postao profesor na Stanfordu. Prošle je godine imenovan medijatorom u tužbama potrošača protiv Volkswagena zbog varanja na emisiji štetnih plinova.

Zamjenik američkog ministra pravosuđa Rod Rosenstein imenovao je Mullera posebnim tužiteljem jer je smatrao da je to u interesu javnosti.

“Moja odluka (da imenujem posebnog tužitelja) nije dokaz da je zločin počinjen ili da je podignuta bilo kakva tužba. Odlučan sam u tome da je posebni tužitelj potreban kako bi američki narod imao puno povjerenje u ishod istrage”, kazao je Rosenstein, koji je nadležan za istragu o navodnom ruskom uplitanju u izbore pošto se ministar pravosuđa Jeff Sessions izuzeo iz slučaja zbog mogućeg sukoba interesa.

Mullerovo imenovanje trebalo bi osigurati nepristranost i neovisnost istrage.

Komentiraj