Slovenska vlada u utorak je za novog suca u arbitraži za granicu s Hrvatskom imenovala francuskog pravnika i predsjednika Međunarodnog suda pravde (ICJ) Ronnyja Abrahama, objavio je u utorak premijer Miro Cerar poručivši da je Ljubljana time uklonila prepreke za nastavak arbitraže.

“Za suca smo imenovali poštovanog predsjednika ICJ-a Ronnyja Abramsona, čime smo ispunili svoju obvezu i odstranili sve prepreke za nesmetano djelovanje arbitraže”, kazao je Cerar novinarima nakon izvanredne sjednice vlade.

Dodao je kako očekuje da će se arbitražni postupak nastaviti i rezultirati za obje strane obvezujućom presudom o graničnom prijeporu.

 

  • Hrvatska vlada objavila je u ponedjeljak da izlazi iz postupka arbitraže, jer smatra da je njegov rad kompromitiran zbog skandala slovenske strane.

 

Afera “arbitraža” izbila je kada su hrvatski mediji prošli tjedan objavili transkripte koji pokazuju da su se slovenski sudac pri arbitražnom sudu i slovenska diplomatkinja dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Prema transkriptu i audio zapisu razgovora suca Jerneja Sokoleca i Simone Drenik arbitražni bi sud dodijelio veći dio zaljeva Sloveniji.

Odluka slovenske vlade kojoj su stranke dale odriješene ruke da izabere novog nacionalnog suca nakon ostavke kompromitiranog Sekoleca doživljena je kao potpuno iznenađenje, kako zbog hitne promjene zakona o izboru suca koji Ljubljani omogućuje da suca zamijeni u 15-dnevnom roku koji joj je odredio Stalni arbitražni sud, tako i zbog toga što se još u ponedjeljak iz vlade tvrdilo da arbitar koji će predstavljati Sloveniju mora biti slovenski državljanin.

Slovenski radio navodi da je Cerarova vlada, koja je zadnjih dana doživljavala kritike zbog diplomatskog skandala i optuživana za nesposobnost i nespretno djelovanje u kriznoj situaciji, imenovanjem predsjendika ICJ-a za koji je ranije Hrvatska zahtijevala da rješava granični prijepor, povukla svog “asa iz rukava” i pokazala diplomatsku vještinu.

Uz to, navodi Slovenski radio, slovenskoj strani u odmjeravanju snaga s Hrvatskom u arbitražnom skandalu odgovara i odgovor Europske komisije (EK) na upit dopisnika Slovenske televizije u Bruxellesu u utorak.

U njemu se navodi da EU i EK nisu involvirani u arbitražni sporazum, da on sadrži sve mehanizme za rješenje zapleta i daje odgovore na zabrinutost Hrvatske glede kontaminiranosti postupka te se sugerira da s arbitražom treba nastaviti.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.