Pentagonu su u ponedjeljak upućene kritike jer je u nedavnim preporukama ocijenio da ratne dopisnike, uspoređene sa špijunima, mogu u nekim slučajevima tretirati kao ilegalne borce.

Te preporuke su prošle prilično neprimjećeno nakon objave u lipnju u novom priručniku Ratnog prava Ministarstva obrane (Defense Department’s Law of War Manual).

The New York Times ih u ponedjeljak kritizirao i tražio njihovo povlačenje, upozorivši da bi pokrivanje oružanih sukoba za novinare moglo biti opasnije, teže i cenzuriranije.

Općenito, novinari su civili koji moraju biti zaštićeni, stoji u priručniku.

Ali u nekim slučajevima, koji nisu jasno određeni, novinare se može smatrati “ilegalnim borcima”, a to je kategorija koju dijele s npr. članovima al Qaede.

“Pisati o vojnim operacijama može biti vrlo slično skupljanju podataka ili čak špijuniranju”, piše u priručniku.

 

  • “Novinar koji djeluje kao špijun može u slučaju da ga ulove biti podvrgnut kažnjavanju. Kako ih ne bi zamijenili sa špijunima, novinari moraju raditi otvoreno i uz odobrenje odgovornih vlasti”.

 

U priručniku također stoji da “države mogu imati potrebu cenzurirati rad novinara ili poduzeti mjere sigurnosti kako ne bi otkrili neprijatelju osjetljive informacije”, ocijenio je dnevni list.

Times drži da udruživanje novinarstva i špijunaže potiče propagandu režima koji diskreditiraju zapadne novinare i pogrešno ih optužuje da su špijuni.

I povjerenstvo za zaštitu novinara (Committee to protect journalists) je prošlog mjeseca također kritiziralo preporuke.

Komentiraj