Četvorica turskih državljana koji su u nedjelju navečer uhićeni u Vrhovinama zbog nezakonitog prelaska granice kažnjeni su na Prekršajnom sudu u Gospiću s po 800 kuna i protjerani iz Hrvatske.

Presuda je pravomoćna, a novčane kazne već su uplaćene na račun Državnog proračuna,  potvrdio je Hini Prekršajni sud.

Prema policijskom priopćenju “rješenjem o protjerivanju određena im je zabrana ulaska i boravka u Republici Hrvatskoj u trajanju od tri mjeseca, nakon čega su prisilno udaljeni iz Hrvatske”.

Predsjednica suda Radmila Rendulić kaže da su četvorica stranih državljana u nedjelju prekršila dva zakona – Zakon o nadzoru državne granice i Zakonik o schengenskim granicama. Kazala je i da su im tijekom postupka ispoštovana sva procesna i ljudska prava.

“Prekršitelji su upozoreni da imaju pravo na  branitelja, ali ga nisu uzeli, već su osobno iznijeli svoje obrane u nazočnosti prevoditelja-tumača. Okrivljeni su u cijelosti priznali počinjenje prekršaja te im je utvrđena ublažena novčana kazna od 800 kuna, s tim da je propisana novčana kazna u iznosu od 2.000 do 10.000 kuna ili kazna zatvora do 30 dana”, rekla je sutkinja Rendulić.

Glasnogovornica ličko-senjske policije Maja Brozičević potvrdila je Hini da se deportacija u BiH, zemlju odakle su prekršitelji ušli ilegalno u Hrvatsku, obavila temeljem Zakona o strancima, nakon što je nadležna policijska postaja Otočac provela upravni postupak izdala i rješenja o protjerivanju.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.