Radikalne i opsežne izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP), koje je nakon dvije godine oklijevanja prošlog tjedna ipak službeno pokrenuo gradonačelnik Splita, Ivo Baldasar, dovele su do gotovo nevjerojatne situacije unutar splitske gradske vlasti i lokalne politike. SDP-ov gradonačelnik je izveo manevar s kojim je još jednom dokazao da se ne želi potpuno pokoriti stranačkoj stezi: najvažniju odluku u svom mandatu po svemu sudeći donijet će u konsenzusu s HDZ-om i većinom oporbe, pa će tako neutralizirati sve snažniju opoziciju unutar vlastite stranke.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović prošlog mjeseca je u Splitu izravno zapovjedio Baldasaru da sve bitne odluke prije donošenja raspravi u gradskom ogranku, nezadovoljan njegovim ideološkim izletima i lutanjima, no jedan od razloga bilo je i nezadovoljstvo sve šireg kruga SDP-ovaca gradonačelnikovim “soliranjem” upravo oko izmjena GUP-a. “On se ponaša kao da je zbilja jedini gazda i čak stvara dojam da mu SDP nije toliko važan, da u svakom trenutku može izaći iz stranke i nastaviti raditi kao neovisan. Dosta nas je konsternirano”, opisao je Baldasarovo ponašanje za Nacional izvor iz splitskog SDP-a.

[quote_box_center]

  • Temperaturu u SDP-u dodatno je podiglo to što bi se na trećini površine antifašističkog parka u zelenoj zoni četvrti Plokite mogao izgraditi hotel najvećeg HDZ-ovog donatora Ivana Pulića
  • ‘On se ponaša kao da je jedini gazda i čak stvara dojam da mu SDP nije toliko važan, da u svakom trenutku može izaći iz stranke i nastaviti raditi kao neovisan’, tvrdi izvor iz splitskog SDP-a

[/quote_box_center]

“Nije osjetio potrebu da nam obrazloži svoje prijedloge oko GUP-a, a sada vidimo i zašto je tako: shvatio je da bi barem troje vijećnika SDP-a glasovalo protiv, pa je potražio glasove na drugoj strani”, dodao je isti izvor.

I doista, Baldasar je nekoliko dana uoči prve sjednice Gradskog vijeća na kojoj se raspravljalo o predloženim izmjenama GUP-a čak najprije odbio i da se pojavi na uobičajenom sastanku kluba vijećnika vladajućih, a kada je naknadno došao nije želio obrazložiti svoje prijedloge. Kada ga je vijećnik Gojko Čepo – mlad, ali eksponent “stare garde” SDP-a nezadovoljne načinom vođenja grada – upitao zašto neke inicijative prolaze, a neke ne, odgovorio mu je ovako: “To je moje diskrecijsko pravo”.

A onda je i Čepo poručio da je njegovo diskrecijsko pravo da odlučiti kako će glasati. Bio je to vrhunac višetjednih napetosti, iako je ta sjednica tek početak dugotrajnog procesa izmjene Generalnog urbanističkog plana, najvažnijeg gradskog dokumenta koji bi zainteresiranim investitorima mogao omogućiti nekoliko milijardi kuna ulaganja. U splitskoj politici i javnosti vlada konsenzus da GUP treba mijenjati jer se smatra da ga je gotovo deset godina od donošenja vrijeme pregazilo. Uostalom, tu je i preko pet stotina zahtjeva običnih građana koji zbog krute procedure ne mogu napraviti ni najjednostavnije zahvate na svojim obiteljskim kućama. Ipak, predviđeno je da će procedura potrajati najmanje deset mjeseci, što je prilično dugo razdoblje u kojemu će Baldasar dobiti priliku da se cjenka i dogovori kompromis s oporbom, ali moguće i s pobunjenicima u vlastitim redovima.

Nedavna sjednica Gradskog vijeća tako je poslužila samo kao teren za opipavanje snaga i preliminarne dogovore, a smatra se da je potporu HDZ-a – barem u ovoj fazi – gradonačelnik dobio tako što je GUP-om dao “zeleno svjetlo” za prenamjenu zone u kojoj HDZ-ov vijećnik Hrvoje Marušić planira graditi stambeno-poslovni kompleks, te tako što je tvrtki najvećeg donatora HDZ-a i HSLS-a Ivana Pulića omogućio da gradi hotel u dosad zelenoj rekreativnoj zoni u četvrti Plokite.

Upravo je ta zona trebala postati park koji bi dobio ime po Prvom splitskom odredu, antifašističkoj jedinici kojoj Split nikako da oda primjerenu počast, a sada bi se na trećini njene površine umjesto toga uskoro mogao nalaziti hotel HDZ-ovog sponzora. To je dodatno “podiglo temperaturu” u splitskom SDP-u, kao i ozbiljne indicije da gradonačelnikov prijatelj i sponzor njegove kampanje Stipe Mađor – kojemu je već ranije otvoreno pokušao neprimjereno pomoći da dobije 30-godišnju koncesiju na “Turističku palaču” na Rivi – također zaobilaznim putem dobiva unosne prenamjene.

Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL

Tek će se vidjeti što će biti sa zahtjevom HDZ-ovog vijećnika Vjekoslava Ivaniševića, arhitekta i njegovog protukandidata na lokalnim izborima: on želi legalizirati sklop nedavno izgrađenih betonskih zidova unutar zaštićene zone na Marjanu, što mnogi smatraju da je priprema za gradnju novih objekata. Detalji stranačke trgovine tek su mali dio planiranih izmjena Generalnog urbanističkog plana Splita u koje je Baldasar krenuo dosta ambiciozno: izdvojio je trinaest “velikih poduzetničkih projekata” kojima je dao poseban status i predlaže da ih se usvoji u paketu, potom legalizaciju kuća na Marjanu, zatim nekoliko stotina zahtjeva građana i tvrtki, te, na koncu, problematičan projekt Contarini u strogom centru grada.

Za ovaj stambeno-poslovni kompleks poduzetnika Zvonka Kotarca je dozvola već bila izdana, no potom i povučena zbog niza nepravilnosti i činjenice da nije usklađena s aktualnim GUP-om. Tvrdi se da sada splitski gradonačelnik predlaže da se GUP uskladi s njom, što bi značilo i da bi se dio pješačke zone uz same zidine Dioklecijanove palače otvorio za promet automobilima. Baldasar je s Kotarcem već sklopio načelni sporazum, ali i da je svjestan da postoji mogućnost stvaranja slučaja “splitske Varšavske” i da bi to moglo ugroziti mjesto Dioklecijanove palače na listi UNESCO-a, pa odgovornost želi podijeliti s Gradskim vijećem.

U javnosti splitski gradonačelnik reklamira najveće predviđene investicije, od kojih neke čekaju na realizaciju godinama, dok za druge on pokušava otvoriti prostor. Tu se prije svega radi o projektu “Ruža hrvatska”, gdje vlasnici Skladgradnje Slaven i Jozo Žužul žele graditi novi nogometni stadion s 15-ak tisuća mjesta, ali i veliki stambeni kompleks s gotovo tri stotine stanova. Baldasar im maksimalno pokušava ići na ruku: odlučio je da se investicija realizira kroz javno-privatno partnerstvo, što znači da će u njoj sudjelovati i Grad kroz ulaganje vlastitog zemljišta. U neposrednoj blizini, u širem centru grada, na Brodarici, trebala bi se graditi još dva nebodera: jedan je u vlasništvu Slobodne Dalmacije i Europapress Holdinga, a drugi poduzetnika Filipa Zeptera. A nekoliko stotina metara dalje, gdje tvrtka Westgate već gradi dva nebodera vrijedna oko 500 milijuna kuna, također bi se mogla osjetiti Baldasarova dobrohotnost: namjerava odobriti povećanje jednog od nebodera sa 75 na stotinu metara visine, čime bi taj budući poslovni toranj s hotelom postao službeno najviša građevina u Hrvatskoj.

Dok se ove inicijative s jedne strane dočekuju s odobravanjem – čemu djelomično pridonosi to što se Žužuli kroz svoj relativno utjecajan lokalni portal dalmacijanews zajedno sa Slobodnom Dalmacijom trude da ne podižu tenzije oko GUP-a – s druge strane povela se rasprava oko kriterija kojim se vode Baldasar i gradski urbanisti. Velik pritisak dolazi od građana u četvrti Spinut, u blizini Poljuda, gdje je preko 40 tisuća kvadrata zemljišta u privatnom vlasništvu i gdje se desetljećima ne može ništa graditi jer je ono rezervirano za “sportsko-rekreacijske sadržaje” koje Split evidentno neće dobiti još najmanje nekoliko desetljeća. Baldasar je čak javno objavio da prima prijetnje i najavio prijavu Državnom odvjetništvu, no njemu neskloni izvori tvrde da u korijenu svega stoji to da ne može objasniti zašto ovdje ne dozvoljava ono što je u Parku Prvog splitskog odreda dopustio velikom HDZ-ovom sponzoru. Odbijenice za izmjenu GUP-a zasad su dobili sportaši Igor Štimac – koji s partnerima Kristijanom Ćurinom i Alenom Reićem traži pet puta veću izgrađenost za svoj budući kompleks na Bilicama – te Goran Ivanišević, koji umjesto obećanog teniskog centra na Duilovu ipak želi graditi stanove. Zasad se čini kako je dobro prošao poduzetnik Miro Musa, bliski poslovni partner Emila Tedeschija, kojemu će se odobriti nova dva kata na budućem hotelu uz samu plažu Bačvice. Neki splitski SDP-ovci na ovaj potez gledaju kao na Baldasarovo direktno ulagivanje premijeru Milanoviću i njegovom prijatelju Tedeschiju, pa su zbog toga još nervozniji i nezadovoljniji.

 

Komentiraj

FOTO:Ivo Cagalj/PIXSELL
PODIJELI
Rođen 1980. godine, novinarstvom se bavi od praga punoljetnosti. Nakon deset godina staža kao novinar i urednik u dnevniku Slobodna Dalmacija intenzivno surađuje s nizom hrvatskih i regionalnih medija - od tportala i dalmatinskog portala preko tjednika Forum, Aktual i Nacional do Al Jazeere. Živi i radi u Splitu.