To je njihovo viđenje sadržaja razgovora, poručila je u ponedjeljak hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović o priopćenju ureda srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića s kojim se u nedjelju sastala u New Yorku.

Grabar-Kitarović i Nikolić razgovarali su na marginama zasjedanja opće skupštine UN-a o krizi nastaloj zbog priljeva izbjeglica i zaključili da odnosi dviju zemalja trebaju što prije krenuti uzlaznom putanjom.

 

  • Rat riječima koji je izbio između Zagreba i Beograda zbog golemog priljeva izbjeglica koji iz Srbije ulaze preko hrvatske granice odveo je odnose dviju zemalja na najnižu razinu od vladavine Slobodana Miloševića.

 

Pozivajući se na priopćenje predsjedništva Srbije, beogradski mediji objavili su da su predsjednici “zajednički zaključili da to nije put za stvaranje potrebne atmosfere za suradnju u regiji te da će se truditi da odnosi između Srbije i Hrvatske što prije ponovo krenu uzlaznom putanjom”.

To je njihovo viđenje sadržaja razgovora, rekao je Luka Đurić, glasnogovornik predsjednice Grabar-Kitarović ne navodeći pojedinosti.

Predsjednica i dalje čvrsto stoji na tome da Hrvatska treba čvrsto nadzirati granicu i spriječiti ilegalne prelaske migranata, dodao je.

Predsjednica idući tjedan objavljuje datum izbora

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović objavit će početkom idućeg tjedna datum parlamentarnih izbora, doznaje se u ponedjeljak od njezina glasnogovornika.

Predsjednica će nakon razgovora s čelnicima stranaka u Hrvatskoj već početkom sljedećeg tjedna objaviti datum parlamentarnih izbora, rekao je glasnogovornik Luka Đurić.

U ponedjeljak je stupila na snagu odluka o raspuštanju Hrvatskog sabora, a izbori se moraju održati najkasnije 60 dana od raspuštanja parlamenta, dakle do konca studenoga.

U pravilu se održavaju nedjeljom, a koja će to nedjelja biti odlučit će predsjednica u čijoj je nadležnosti određivanje datuma izbora.

Grabar-Kitarović sudjeluje u New Yorku na zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Komentiraj

FOTO:HINA/ UN/ Kim Haughton
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.