Američki list Washington Post i portal Buzz Feed objavili su u utorak da je identificiran četvrti ‘Beatle’, britanski borac Islamske države koji je nadgledao mučenja i ubojstva zapadnih talaca.

Najpoznatiji među njima je Mohamed Emvazi, poznatiji kao Jihadi John, koji je ubijen u studenome 2015. u bombardiranju u Raki, na istoku Sirije.

Zapadni zatočenici prozvali su ih ‘Beatles’ zbog njihova britanskog naglaska.

Po Washington Postu, posljednji od četvorice navodno je El Šafi Elšeik, 27-godišnjak iz Londona, čija je obitelj pobjegla iz Sudana 1990-ih.

Još se nalazi u Siriji i u kontaktu je s rodbinom, ali ne i majkom, koja je užasnuta njegovim životom. “Ne, taj momak nije moj sin, to nije sin kojeg sam odgojila”, kazala je Maha Elgizuli.

Preostala dvojica su Aleksanda Kotei, čija sudbina nije poznata, i Aine Davis, uhićen prošle godine u Turskoj, navodi list, dodajući da su svo četvoro odrasla u istoj četvrti na zapadu Londona, no ne zna se jesu li se poznavali prije nego su otišli u Siriju.

Po Buzz Feedu, četvoro džihadista pogubila su sedmoricu britanskih, američkih i japanskih taoca, odsjekavši im glave, te 18 pripadnika sirijske vojske.

Komentiraj

FOTO:EPA/ISLAMIC STATE VIDEO
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.