Na proslavu HSLS-a došli su predstavnici nekolicine parlamentarnih stranaka, ali ipak nitko iz SDP-a. Igor Dragovan rekao je da ne zna zašto se to dogodilo

Svečanoj proslavi 27. rođendana HSLS-a, prve moderne hrvatske demokratske stranke, osnovane 20. svibnja 1989., prisustvovali su predsjednici i članovi predsjedništva HDZ-a, MOST-a, HSS-a, HSP AS-a, HRAST-a, HNS-a, HRID-a, Reformista i stranke MB 365, a skupu je nazočio i dugogodišnji predsjednik HSLS-a Dražen Budiša. Ali nitko iz SDP-a, nekadašnjeg koalicijskog partnera HSLS-a u vrijeme vlade Ivice Račana, nije došao na skup.

“Predsjednik Zoran Milanović bio je na putu, znam da je poziv stigao na njegovo ime, ali ja ga nisam vidio i ne znam zašto netko drugi nije delegiran”, rekao je za Nacional glavni tajnik SDPa Igor Dragovan. Spriječen je bio i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko pa je u ime HDZ-a skupu nazočio ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač. No posebno je zanimljivo bilo to što su se na rođendanu HSLS-a okupili predstavnici svih stranaka centra, od predsjednika HSS-a Kreše Beljaka, predsjednika HRID-a Drage Prgometa, predsjednika Reformista Radimira Čačića, dok je u ime HNS-a na skup došao potpredsjednik stranke Predrag Štromar. Jedan od sudionika sastanka ispričao je za Nacional da je glavna tema razgovora bila kako na sljedećim izborima okupiti stranke centra kao alternativu Mostu.

“Centar je trenutno razmrvljen na više malih stranaka i dio ljudi traži rješenje za to”, kratko je za Nacional rekao predsjednik Reformista Čačić. On smatra da bi se stranke centra mogle okupiti već na lokalnim izborima, a u slučaju prijevremenih parlamentarnih izbora to će biti jedan od najvjerojatnijih scenarija.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor rekao je pak na skupu da mu je drago da su se pozivu odazvali sve njihove kolege iz Domoljubne koalicije, ali i iz oporbe.

“To potvrđuje da je HSLS ostao na svojim izvornim liberalnim načelima, da smo stranka centra i da možemo surađivati sa svim dobrim ljudima koji žele dobro Hrvatskoj. Tako je bilo 1989., tako je i sada 2016.”, kazao je Kosor i zaključio kako HSLS nikada političke partnere nije dijelio na lijeve i desne, nego samo na one koji mogu Hrvatskoj pomoći da bude zemlja blagostanja, da njezini građani žive bolje, da se mogu obrazovati, zapošljavati zato što su sposobni, a ne podobni. Upozorio je kad takvu Hrvatsku budemo mogli bez podijela graditi, tada će i HSLS biti u stanju ostvariti ideale svojih osnivača Dražena Budiše, Vlade Gotovca i Velimira Terzića, ali i prvog predsjednika stranke Slavka Goldsteina.

Komentiraj