Predsjedništvo Bosne i Hercegovine morat će se jasno očitovati o tome podupire li zahtjev za pokretanje revizije presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) , najavio je u ponedjeljak u Sarajevu hrvatski član bosanskohercegovačkog državnog vrha Dragan Čović.

On je novinarima potvrdio kako su prošlog tjedna iz sjedišta ICJ-a na adrese sva tri člana Predsjedništva BiH upućena pisma koja još nisu stigla u Sarajevo, no svi pretpostavljaju kako iz tog suda sada traže jasno stajalište državnog vrha o tome stoji li BiH kao država uz podnošenja zahtjeva za reviziju presude kojom je Srbija 2007. oslobođena odgovornosti za genocid u BiH.

Pisma su upućena nakon što je prošlog tjedna raniji pravni zastupnik BiH pred ICJ-em Sakib Softić formalno predao zahtjev za reviziju, iako je nejasno je li on za to imao zakonske ovlasti.

Slanjem pisama u kojima se sada traži jasno očitovanje državnog vrha o tome, kako je opisao Čović, ICJ je zapravo sazvao novu sjednicu Predsjedništva BiH što je u biti poniženje za cijelu državu.

“Što god pisalo u pismu, a vjerujemo da će se tražiti očitovanje (o reviziji presude), to jest sazivanje sjednice Predsjedništva BiH. Nema većeg šamara za BiH od takvog jednog čina”, kazao je Čović.

Prošlog tjedna, prije bilo kakvog odlučivanja, došlo je do prekida sjednice Predsjedništva BiH, koju je sazvao predsjedatelj Mladen Ivanić kako bi se raspravilo o tome hoće li se u ime države podnositi zahtjev za reviziju presude. Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sjednicu je napustio, a nakon toga to je učinio i Čović, koji sada ocjenjuje kako je riječ o vrhuncu političkih napetosti izazvanih činjenicom da se BiH dva desetljeća vrti u krug vraćajući se stalno prijeporima iz prošlosti i povijesnim temama.

Čović: revizija nije sporna, no zahtjev treba biti legalan i donesen konsenzusom

Sve što se sada zbiva oko revizije presude upozorenje je koliko je kriza u BiH duboka, a nove greške u koracima ne bi smije biti napravljene, drži Čović.

On se ipak nije želio jasno očitovati hoće li kao član Predsjedništva BiH stati iza revizije presude ili ne, o čemu ovisi i kakvo će biti konačno stajalište državnog vrha.

Kazao je kako je njegovo osobno stajalište da “revizija kao takva nije sporna”, jer je to stvar odnosa prema žrtvama, no kao legalist inzistira da se poštuju institucije i tako donose odluke.

“Moramo jednim glasom izaći iz BiH kada je u pitanju revizija”, kazao je Čović dodajući kako to jest i političko koliko i pravno pitanje.

Najavio je kako će inzistirati na konsenzusu, iako je nejasno kako je do toga moguće doći uz potpuno suprotstavljena stajališta Ivanića i Izetbegovića o reviziji presude.

Čović je sugerirao kako bi sada najbolje bilo ostaviti po strani neke političke teme i vratiti se ispunjavanju obveza kako bi do kraja godine BiH eventualno dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

“Zarobili smo izvršnu vlast tom tenzijom koju stalno stvaramo”, kazao je Čović dodajući kako za BiH nema drugog rješenja nego odmah početi raditi zajedno ne bi li bili dosegnuti postavljeni ciljevi.

Čović ne vjeruje da će međunarodna zajednica, unatoč sadašnjoj krizi u BiH, posegnuti za bilo kakvim intervencionističkim mjerama te kako će donošenje odluka u razdoblju do kraja mandata sadašnje vlasti u BiH prepustiti lokalnim političarima.

Uvjeren je i kako, unatoč prijeporima među strankama koje čine vladajuću koaliciju na državnoj razini, neće biti promjena sastava vlasti u BiH, odnosno kako će sadašnja vladajuća većina dočekati opće izbore 2018. godine.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.