Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) bez problema provodi svoje inspekcije u Iranu, a Teheran je vrlo oprezan nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da ne potvrdi sporazum o iranskom nuklearnom programu, rekao je u četvrtak šef te organizacije Yukiya Amano.

“Odluka Donalda Trumpa  je donesena vrlo nedavno”, naglasio je Amano koji se nalazi u posjetu Parizu.

“Ali mogu reći da su Iranci vrlo oprezni i mi bez problema nastavljamo naše kontrole i provjere”, rekao je nakon razgovora sa šefom francuske diplomacije Jean-Yves Le Drianom.

Trump je u petak obznanio svoju odluku da ne potvrdi povijesni sporazum zaključen 2015. u Beču između Teherana i velikih sila.

Trumpovim odbijanjem da “potvrdi” ugovor počinje razdoblje velike nesigurnosti, a Kongresu se daje 60 dana za ponovno uvođenje – ili odbijanje – teških gospodarskih sankcija Teheranu koje je ukinuo 2016. kao što predviđa tekst sporazuma.

“Imali smo pristup mjestima koje smo trebali posjetiti”, zajamčio je Amano čija je organizacija zadužena za nadzor poštivanja sporazuma i obavlja redovite inspekcije u Iranu. Međutim, Washington zahtijeva da te inspekcije budu složenije.

Amano se tijekom jutra sastao s francuskim predsjednikom Emamnuelom Macronom, koji je podsjetio na privrženost Francuske sporazumu iz Beča i zatražio od IAEA-e da prati da Iran u potpunosti poštuje odredbe sporazuma, koji je iranski nuklearni program stavio pod strogi nadzor u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Komentiraj