I Sebastian Gorka, sporni savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, odlazi iz Bijele kuće, rekao je u petak visoki američki dužnosnik.

U medijima kruže oprečne informacije o tome je li Gorka (46) smijenjen ili je dao ostavku.

“Sebastian Gorka nije podnio ostavku, ali mogu potvrditi da više ne radi za Bijelu kuću”, rekao je dužnosnik Trumpove administracije koji je htio ostati anoniman.

Gorku su njegovi kritičari optuživali da je povezan sa skupinama krajnje desnice, a neki su doveli u pitanje njegovu stručnost koju, kako je sam isticao, posjeduje na polju borbe s terorizmom.

Trojica demokratskih senatora zatražila su u ponedjeljak očitovanje administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa o tome vodi li se kaznena istraga protiv savjetnika američkog predsjednika za borbu protiv terorizma Sebastiana Gorke zbog toga što nije otkrio da je član mađarske neonacističke organizacije.

“Kao visoki savjetnik za borbu protiv terorizma gospodin Gorka zauzima položaj velikog značaja i javnog povjerenja. Američki narod ima pravo znati je li visoki dužnosnik Bijele kuće pod kaznenom istragom”, napisali su u pismu senatori Dick Durbin, Richard Blumenthal i Benjamin Cardin.

Oni su u ožujku u pismu pozvali na provođenje istrage kako bi se utvrdilo je li Gorka “krivotvorio svoj zahtjev za naturalizacijom ili na neki drugi način nezakonito stekao američko državljanstvo”.

Gorka “je navodno sakrio članstvo u organizaciji “Vitezi Rend”, ultradesnoj antisemitskoj mađarskoj organizaciji s povijesnim vezama s nacistima kada je podnio zahtjev za američkim državljanstvom”, napisali su u novom pismu  senatori.

Gorkin odlazak događa se nedugo nakon odlaska više Trumpovih najbližih suradnika, među kojima su njegov posebni savjetnik Steve Bannon, glasnogovornik Sean Spicer, direktor komunikacija Anthony Scaramucci i glavni tajnik Bijele kuće Reince Priebus.

Komentiraj