Umirovljeni neurokirurg Ben Carson u utorak je, po dosadašnjim rezultatima anketama, prvi put zasjeo ispred Donalda Trumpa u utrci za republikanskog predsjedničkog kandidata na izborima 2016. godine, prenose američki mediji.

Anketu zajednički provode New York Times i CBS News, a Carson je nakon četiri mjeseca vodstva Trumpa došao na prvo mjesto. Na ljestvici slijede Marco Rubio, Jeb bush i Carly Fiorina, ali za vodećim dvojcem puno zaostaju.

Prema rezultatima anketa, Carson uživa potporu 26% ispitanika, što je za 4% više od one koju je dobio kontroverzni milijunaš. Trump se očito osjeća ugroženim od Carsona, pa je posljednjih dana počeo kritizirati njegovu osobnost i vjeru. Dvojac će se susresti ‘oči u oči’ u srijedu na debati republikanskih kandidata u Coloradu.

Carson je ovog tjedna kritiziran, i to ne samo od Trumpa, zbog toga što je usporedio pobačaj sa ropstvom. Osim toga, nazvao je zdravstvenu reformu Baracka Obame ‘najgorom stvari od ropstva’ te dodao kako se američka vlada ponaša poput nacističke Njemačke. Među njegovim izjavama ističu se i one kako je homoseksualnost izbor, kako Muslimani nisu kvalificirani da sudjeluju u utrci za američkog predsjednika.

Objasnio je i kako je Holokaust mogao biti spriječen da su Europljani posjedovali više oružja. Založio se i za prestanak financiranja sveučilišta koja su ‘politički pristrana’.

Komentiraj