U ruševinama srednjovjekovnog jakobinskog samostana u francuskom gradu Rennesu arheolozi su pronašli pet olovnih urni i u svakoj od njih balzamirano ljudsko srce.

Četiri stoljeća nakon što su pokopana, znanstvenici su modernim tehnologijama proučili u kakvom su srca stanju. Četiri od njih, sva četiri muška, bila su odlično sačuvana. Peto, i jedino žensko, nije bilo u stanju u kojem je moguća analiza.

Francuski su znanstvenici utvrdili da je jedno srce bilo zdravo, a preostala tri nosila su znake bolesti kakva je danas uobičajena – arteroskleroze, s naslagama u koronarnim arterijama.

Najstarija urna je iz 1584., a najmlađa iz 1655. godine. Po natpisu na urni utvrđeno je da je jedno srce pripadalo Toussaintu Perrienu, vitezu od Brefeillaca, koji je umro 1649.

Doktorica Fatima-Zohra Mokrane iz sveučilišne bolnice u Toulouseu rekla je da je važan aspekt studije otkriće da su ljudi prije stotina godina bolovali od arteroskleroze, odnosno gomilanja naslaga masti, kolesterola, kalcija i drugih sastojaka u arterijama.

“Arteroskleroza nije moderna patologija, jer je pronađena u različitim srcima koje smo analizirali”, rekla je.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.