Nagrada za životno djelo ULUPUH-a uručena je u srijedu Eriki Šmider, jednoj od najznačajnijih hrvatskih fotografkinja, čiji opus, unatoč brojnosti materijala i interesa, još nije završen, a ona i dalje aktivno djeluje i istražuje, potvrđujući se kao kreativna autorica s istančanim osjećajem za sve izazove svoga medija.

“Velika mi je čast primiti tu nagradu jer je riječ o priznanju struke i kolega, što čovjeka može ispuniti velikim zadovoljstvom”, rekla je Šmider na svečanoj dodjeli u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici.

Govoreći o razlikama u mediju od vremena kada je počela do danas, Šmider je rekla kako je na tehničkoj razini sada puno jednostavnije, no način gledanja se nije promijenio. “Bitno je svjetlo, motivi koje vidite i kako ih prezentirate”, istaknula je, najavivši da će joj se iduće godine objaviti monografija.

Erika Šmider (1942., Zagreb) završila je 1961. Školu primijenjene umjetnosti, kao jedna od prvih školovanih fotografkinja u nas. Već iduće godine zapošljava se u Arhitektonskom studiju Zagreb na mjestu samostalnog likovnog fotografa, gdje se specijalizirala za motive moderne arhitekture.

Ta višestruko nagrađivana umjetnica imala je više od četrdeset samostalnih te niz skupnih izložbi, a njezin “izniman opus odaje širinu interesa u rasponu od fotoeksperimenata do suvremene digitalne fotografije”, ističe se u obrazloženju.

Prepoznatljiv rukopis umjetnice usmjeren je na teme vezane uz svjetlo, detalje prirode i s tim u vezi uz strukture, te povremeno uz ljudski lik, a autoricu karakterizira studioznost u radu, jer ona pomno i dugo stvara svoje fotografske cikluse, dodaje se.

Nagrade za najbolji izložbeni i izdavački projekt te mladog umjetnika

Nagradu za najbolji izložbeni projekt primio je autorski tim projekta “Interakcije – suvremena primijenjena umjetnost iz Hrvatske”, ostvaren ljetos u Galeriji M21 Kulturnog centra Zsolnay, u Pečuhu. U timu su bili Višnja Slavica Gabout, autorica koncepcije, selektorica i kustosica, Mario Beusan, Ivana Bakal, Ivan Klisurić i drugi.

 Riječ je o dosad najvećoj ULUPUH-ovoj izložbi u inozemstvu. Njome je predstavljeno 15 projekata objedinjenih u jedinstvenu izložbu, dvjestotinjak radova devedestak autora, u mediju keramike, fotografije, umjetničkog nakita, modnog i tekstilnog dizajna, kostimografije, scenografije, arhitektonsko-urbanističkih maketa, grafičkog i produkt dizajna, ilustracija.

Nagrada za najbolji izdavački projekt u ovoj godini dodijeljena je knjizi “Od kostima do kostimografije – Hrvatska kazališna kostimografija” Martine Petranović, u kojoj se sustavno iznosi kostimska i kostimografska problematika u hrvatskom kazalištu od samih početaka glumišne aktivnosti do danas, od liturgijskih igara iz 11. stoljeća do afirmacije kostimografije kao struke i umjetničke discipline, osobito u drugoj polovici 20. stoljeća.

Nagradu za najboljeg mladog umjetnika primila je tridesetogodišnja Petra Krpan, dizajnerica tekstila, članica ULUPUH-ove Sekcije za tekstilno stvaralaštvo. Prije desetak godina upisala je povijest umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a istovremeno i Tekstilno-tehnološki fakultet na kojem je diplomirala na temu “Preobrazba tijela, fragmentacija identiteta”. Tijekom studija dobiva više nagrada, a od 2012. objavljuje znanstvene i stručne radove te izlaže na međunarodnim simpozijima i konferencijama. Izlagala je samostalno na pet izložbi, te na desetak skupnih.

Novi počasni članovi i dobitnici godišnjih priznanja

Dobitnici ULUPUH-ovih godišnjih priznanja za poseban doprinos ugledu udruge su Mario Beusan za dobrotvorni autorski rad na retrospektivnoj izložbi “In memoriam Jasenki Pavliša” i knjizi “Spomen knjiga-Jasenki Pavliša” te Tünde Balogh, organizatorica izložbi u Upravi Zoslnayeve baštine u Pečuhu i suradnica na projektu “Interakcije”.

Počasnim članicama ULUPUH-a proglašene su književnica Ana Đokić-Pongrašić, koja je “organiziranjem različitih manifestacija, izložbi, tribina, prezentacija i festivala aktivno pridonosila afirmaciji velikog broja ilustratora i ilustratorske struke”, te teatrologinja Martina Petranović, koja “sustavno i znanstveno vrednuje rad hrvatskih kostimografa, kroz povijest i danas, te je u tom smislu vrijedan promicatelj kostimografske umjetnosti”.

Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a izvijestila je da ta krovna nacionalna udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti od ove godine ima gotovo četrdeset novih članova. “Ostvarili smo trideset izložbi u galerijama ULUPUH, Karas i Permanenta, te nekoliko velikih projekata koji su gostovali u Hrvatskoj i inozemstvu”, podsjetila je, najavivši bogatu aktivnost u narednom razdoblju.

Nagrade je dobitnicima uručio Darinko Kosor, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, koja je utemeljitelj nagrade. Čestitavši ULUPUH-u na 65. godišnjici osnutka, Kosor je okupljenima poručio kako je Grad Zagreb grad kulture što nekad nije dovoljno prepoznato.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.