Među velikim brojem turista koji tijekom ljetnih mjeseci borave na Jadranu, dio njih će sigurno zatrebati zdravstvenu pomoć, pa iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) poručuju kako domaći i strani turisti tijekom ljetne turističke sezone mogu biti sigurni da će im zdravstvena zaštita biti dostupna, posebno kada se radi o hitnim slučajevima.

Ove će godine, prema procjenama, u Hrvatskoj boraviti oko 17 milijuna turista, više od 40 posto njih tijekom srpnja i kolovoza, pa su tada i potrebe za zdravstvenom pomoći najveće. Pritom, bez obzira u kojem se turističkom mjestu nalazili, domaći i strani turisti imaju pravo na hitnu medicinsku pomoć.

Domaći turisti, koji imaju iskaznice HZZO-a, mogu se obratiti za pomoć i koristiti usluge primarne zaštite u slučaju akutnih stanja poput traume, akutne upalne i zarazne bolesti, te akutnog poremećaja koji zahtijeva terapijsko zbrinjavanje i slično, ako je mjesto u kojem ljetuju udaljeno od ordinacije njihovog izabranog doktora više od 50 kilometara.

U tom slučaju mogu ostvariti ista prava kao i kod svog doktora, što znači da imaju pravo na lijekove na e-recept i primarnu laboratorijsku dijagnostiku, odnosno laboratorijske postupke nužne radi dijagnosticiranja i zbrinjavanja akutnih stanja.

U turističkim ambulantama pacijenti plaćaju usluge

Kad je riječ o turističkim ambulantama, koje na obali i otocima na Jadranu osniva lokalna uprava i samouprava u dogovoru s turističkim zajednicama, one nemaju sklopljene ugovore s HZZO-om već pacijenti usluge plaćaju po cjeniku Hrvatske liječničke komore.

Domaći i strani turisti u turističke se ambulante mogu javiti, primjerice, radi konzultacije s liječnikom, zbog nekih manjih smetnji, uboda, opekotina od sunca, prehlade, manjih ozljeda ili radi upućivanja specijalisti. No, u turističkim ambulantama ne mogu ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu na teret zdravstvenog osiguranja, primjerice dobiti recept za lijekove na teret HZZO-a, ni uputnicu za daljnju obradu.

Kad je riječ o stranim turistima, oni koji dolaze iz zemalja Europske unije mogu, uz svoju Europsku karticu zdravstvenog osiguranja, dobiti neodgodivu medicinsku pomoć u svim zdravstvenim ustanovama koje imaju ugovor s HZZO-om, a to uključuje ordinacije primarne zdravstvene zaštite i bolnice.

Iz HZZO-a podsjećaju kako su i ove godine osigurali sredstva za hitnu medicinsku pomoć na državnim cestama tijekom turističke sezone. Hitna pomoć organizirana je na 20 punktova i provodi se od 14. lipnja do 4. rujna, 24 sata na dan, a nakon toga do 24. rujna samo vikendom.

Komentiraj

FOTO:HINA/ Mladen VOLARIĆ
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.