Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) priopćila je u utorak da je angažiranje vatrogasnih snaga izvan područja županije jedino moguće sukladno zapovjedi glavnoga vatrogasnog zapovjednika te poručila kako vatrogasaca na terenu ima dovoljno i da situaciju drže pod kontrolom.

U povodu mnogobrojnih pitanja iz Hrvatske, ali i iz stranih zemalja, oko odlaska u pomoć kolegama vatrogascima u Dalmaciju, HVZ je na svojim internetskim stranicama izvijestio kako je, sukladno članku 36. Zakona o vatrogastvu, angažiranje vatrogasnih snaga izvan područja županije jedino moguće sukladno zapovjedi glavnoga vatrogasnog zapovjednika”, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica na svojim internetskim stranicama.

Citiran je članak 36. u kojemu stoji : “Glavni vatrogasni zapovjednik ili njegov zamjenik može narediti svakoj vatrogasnoj postrojbi da sudjeluje u vatrogasnoj intervenciji na teritoriju Republike Hrvatske s određenim brojem vatrogasaca i tehničkom opremom, te zatražiti pomoć oružanih snaga Republike Hrvatske. Županijski vatrogasni zapovjednik ili njegov zamjenik može narediti svakoj vatrogasnoj postrojbi s područja županije da sudjeluje u vatrogasnoj intervenciji na području za koje je nadležan, s određenim brojem vatrogasaca i tehničkom opremom”.

U informaciji HVZ-a istaknuto je da su u ovome trenutku na teren upućene vatrogasne snage iz grada Zagreba, kao i Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Karlovačke, Varaždinske i Međimurske županije.

“Vatrogasaca na terenu ima dovoljno i situaciju drže pod kontrolom”, poručila je Hrvatska vatrogasna zajednica i pozvala građane da za sve daljnje aktivnosti prate informacije na stranicama Hrvatske vatrogasne zajednice, Državne uprave za zaštitu i spašavanje te u ostalim medijima.

Komentiraj