HVIDR-a je u subotu osudila te sramotnim i brutalnim omalovažavanjem hrvatske himne nazvala satirički intoniran izmijenjeni tekst hrvatske himne na portalu “Novosti”, koji izdaje Srpsko nacionalno vijeće (SNV), koje prozivaju da manipulira novcem hrvatskih poreznih obveznika s ciljem omalovažavanja nacionalnih simbola i temelja hrvatske države.

“Ovim putem najoštrije osuđujemo najnovije teške provokacije urednika i novinara portala ‘Srpske novosti’, izdavača Srpskog nacionalnog vijeća, te odgovorne osobe saborskog zastupnika Milorada Pupovca, odnosno njihovog sramotnog i brutalnog omalovažavanja hrvatske himne, a koji postupci na najbrutalniji način vrijeđaju nacionalne osjećaje te predstavljaju kršenje odredaba Ustava Republike Hrvatske, kao i Zakona o grbu, zastavi i himni”, priopćio je predsjednik HVIDR-e Josip Đakić.

Odgovorne osobe tog portala, kao glasila srpske nacionalne manjine, prozvao je da se godinama “besramno izruguju sa hrvatskom državom i njezinim temeljima, nacionalnim i državnim simbolima, hrvatskim braniteljima, ratnim vojnim invalidima i članovima obitelji poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, kao i svim žrtvama velikosrpske agresije na našu državu”.

Posebice je primjetno, dodaje, da se takvi napadi intenziviraju u vrijeme obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata, naročito povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te vojno-redarstvene akcije “Oluje” i pada herojskog grada Vukovara. “Očito je da se iste osobe ne mogu pomiriti s porazom velikosrpske politike i stvaranjem hrvatske države”, navodi Đakić.

Ističe kako se ovakvim “nerazumnim i bezobzirnim postupcima” odgovornih osoba navedenog glasila, a posebice predstavnika iz redova saborskih zastupnika, dakle osoba koji sudjeluju u zakonodavnoj vlasti RH, nanosi i šteta velikoj većini pripadnika srpske nacionalne manjine, koji su sudjelovali u obrambenom Domovinskom ratu i svih koji su poštuju svoju domovinu u kojoj rođeni i u kojoj žive, bez obzira na svoju nacionalnu pripadnost.

“Posebice zabrinjava činjenica da se djelovanje ovog portala, kao i Srpskog nacionalnog vijeća, financira najvećim dijelom iz državnog proračuna Republike Hrvatske, te se tako manipulira novcem svih hrvatskih poreznih obveznika u svrhu omalovažavanja nacionalnih simbola i temelja naše države. Posebice je bolna ova najnovija provokacija i omalovažavanje hrvatske himne te tražimo žurno postupanje državnog odvjetništva RH i sankcioniranje odgovornih za kršenje odredaba Ustava RH i Zakona o grbu, zastavi i himni”, zaključuju u HVIDR-i.

Predsjednik HSP-a Daniel Srb u petak je pozvao na obustavu financiranja SNV-a iz hrvatskog državnog proračuna i to zbog, kako je rekao, neprihvatljivog vrijeđanja državnih i nacionalnih simbola. HSP je zbog toga kazneno prijavio tjednik “Novosti”, odnosno njegov internetski portal, SNV i njegova predsjednika i saborskgo zastupnika Milorada Pupovca kao izdavača portala, Ivicu Đikića kao glavnog urednika te Tamaru Opačić kao izvršnog urednika portala, kao i novinara Nikolu Bajta.

Komentiraj

FOTO: Nikola Cutuk/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.