Hrvatska udruga radničkih sindikata Hrvatske (HURS) zatražila je u utorak od glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana da jednako brzo kao u aktualnom “slučaju dnevnica” reagira i na brojne kaznene prijave HURS-a u slučajevima gospodarskog kriminala koji uključuju višemilijunske štete.

HURS u pismu Cvitanu pozdravlja istup premijera Andreja Plenkovića i njega u vezi “slučaja dnevnica”, jer se time šalje jasna poruka da se mogućim nezakonitostima treba smjesta stati na kraj, ali upozorava da postoje i predmeti u kojima već dugo čeka na reakciju DORH-a.

Pojedini od tih predmeta, za koje smo podnijeli kaznene prijave uključuju i višemilijunske štete, koje je protekom vremena sve teže nadoknaditi, navodi HURS.

“Mogući gospodarski kriminal u šibenskom TLM-u pobrisao je na stotine radnih mjesta, privatizacija osječke Kožare i njen daljnji rad do gašenja već 20-ak godina čekaju obradu organa kaznenog progona, kao i prijava mogućih nezakonitosti u poslovanju Trajektne luke Split, te prijava mogućeg nezakonitog postupanja Questus fonda, s mogućim posljedicama čak i za mirovinski sustav”, stoji u pismu.

Istupom u “slučaju dnevnice” Cvitan je pokazao da je moguće brzo reagirati po saznanju za mogući kriminal. Znači li onda neaktivnost DORH-a u pojedinim predmetima da nedodirljivih u Hrvatskoj ipak ima, pita HURS.

Komentiraj