Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević izjavio je u srijedu kako zbivanja u Agrokoru pokazuju što je u stanju učiniti sprega kriminala i politike, te pozvao službenu politiku da spasi proizvodne dijelove te tvrtke, a Državno odvjetništvo i Uskok da sankcioniraju kriminal.

Matijašević je na konferenciji za novinare rekao da je prešutno financijsko poslovanje Agrokora, poput regresnih mjenica, za koje su u Hrvatskoj godinama svi znali, dovelo do toga da sada svjedočimo neprimjerenim zahtjevima onih čije su poslovne odluke provođene i kroz takve mjenice, a koji traže da “svi plaćamo štetu koja će eventualno, zbog takvih poslovnih odluka, nastati kod dijela dobavljača Agrokora”.

Upozorio je kako se takva eventualna šteta ni u kom slučaju ne smije sanirati na teret poreznih obveznika, a politici je poručio kako se u Agrokoru mora spasiti proizvodni dio, poput PIK-ova i radnih mjesta u proizvodnji, ali ne tako da se ti zdravi dijelovi prodaju za kunu, jer oni mogu nastaviti samostalno poslovati.

Ističe kako se, na temelju zadnjih događaja, ne može oteti dojmu da su se u slučaj Agrokor uključili pojedinci iz Quaestus fonda, protiv kojih je HURS početkom godine podnio kaznenu prijavu, ali nema nikakvih saznanja postupa li se po toj prijavi.

Sve to upućuje na zaključak da je pravna nesigurnost i dalje prisutna, da se kriminal ne želi istinski sanckionirati, a dok je to tako nećemo spriječiti odlazak mladih iz Hrvatske i rastakanje radnih mjesta u realnom sektoru. Slavonija najzornije svjedoči kako su svi u Hrvatskoj taoci sprege kriminala i politike, zbog čega su širom otvorena vrata egzodusu mladih i školovanih ljudi iz zemlje, ustvrdio je Matijašević.

Također je izvijestio kako je ovo njegovo posljednje obraćanje javnosti kao predsjednika HURS-a, jer se nakon 12 godina na toj dužnosti povlači radi odlaska u mirovinu.

Komentiraj