Trenutno stanje u sektoru proizvodnje i prerade mlijeka je alarmantno i neodrživo zbog cjenovnog dampinga uslijed poremećaja na globalnom tržištu radi ukidanja proizvodnih kvota 2015. godine, ali i zatvaranja tržišta Rusije za mliječne proizvode iz EU, upozorili su u ponedjeljak iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), pozivajući Vladu na reakciju.

Veliki europski proizvođači nisu uspjeli naći plasman ovih viškova proizvoda na nova tržišta zbog veće konkurentnosti proizvođača iz zemalja trećeg svijeta, zbog čega “stare” članice Europske unije, kao najveći proizvođači, plasman za te viškove nalaze unutar tržišta EU, a najviše u Hrvatskoj, tvrde iz HUP-Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede.

“Sve to dovelo je do trenutne situacije da danas na hrvatskom tržištu možemo pronaći mlijeko i mliječne proizvode, prije svega polutvrdi sir, po damping cijenama koje na naše tržište dolazi iz zemalja EU, kao i samog okruženja. U većini slučajeva ovakva cijena mlijeka koja dolazi na naše tržište je direktno subvencionirana od domicilne države nizom skrivenih potpora”, ističu iz HUP-a, dodajući da cijene po kojim se ti proizvodi stavljaju na police ne pokrivaju niti domaće troškove proizvodnje.

To domaće proizvođače i prerađivače mlijeka stavlja pod pritisak trgovaca koje spuštaju prodajne cijene na razinu uvoznih cijena kako bi ostali konkurentni te vodi do generiranja gubitaka, prije svega domaćih proizvođača, ali i prerađivača mlijeka koji posluju u Hrvatskoj pa na kraju gubitke generira i domaća trgovina.

“Zbog navedene situacije u sektoru, ovim putem pozivamo Vladu i nadležna ministarstva da, osim uvođenja tržnog reda, u što kraćem roku pristupe izradi kratkoročnih i dugoročnih mjera pomoći i opstanku domaćeg mliječnog sektora”, izjava je predsjednika HUP-ove Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede Goran Pajnića, koja se prenosi u priopćenju.

Iz Udruge ocjenjuju i da postojeća pomoć iz EU izvora očigledno nije dovoljna, s obzirom na visinu gubitaka koji se generiraju u sektoru, te stoga hrvatskoj Vladi predlažu “da u okviru nacionalnih sredstava pronađe izvore dugoročnog stimuliranja i pomoći domaćem mliječnom sektoru”.

“Ovo mora biti napravljeno u što kraćem roku jer svakim danom nestaje sve više domaćih farmi, a domaći prerađivači i trgovci jedva preživljavaju. Moramo biti svjesni da je nestanak mliječnog sektora tek prvi korak prema rušenju dugoročne održivosti cijele domaće poljoprivrede”, zaključuju iz Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede Hrvatske udruge poslodavaca

Komentiraj

FOTO:Jurica Galoic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.