Pokreće se krizni fond kojim će se prikupiti 3,8 milijardi dolara za pomoć milijunima djece koja se zbog rata ili prirodnih katastrofa ne školuju, najavio je u ponedjeljak na humanitarnom summitu u Istanbulu posebni izaslanik Ujedinjenih naroda Gordon Brown.

Oko 75 milijuna djece koja žive u područjima pogođenima ratom ili prirodnim katastrofama prošle su godine prekinula školovanje i postale žrtva dječjeg rada, trgovanja ljudima i ekstremizama,  objavljeno je u istraživanju u ožujku.

Fond bi trebao pomoći preko 13 milijuna djece i mladih u sljedećih pet, te 75 milijuna do 2030. godine.

“Po prvi put imamo humanitarni fond za obrazovanje, fond koji u podršci razvoju djece neće  djelovati samo tjednima ili mjesecima, nego godinama”, rekao je Brown, bivši britanski premijer.

“Fond će imati rezervu koja će omogućavati djelovanje u vrijeme kriza, osiguravajući da nitko ne mora prositi”, dodao je.

U prosjeku je samo 2 posto globalnih humanitarnih akcija okrenuto obrazovanju. Unatoč sve većoj potrebi za time, financiranje edukacija u hitnim situacijama se od 2010. skoro prepolovilo, objavio je londonski institut Overseas Development (ODI).

“Bez školovanja mlade ljude u izvanrednom stanju zahvaća opasnost da postanu najmlađi radnici na tržištu, najmlađe nevjeste pred oltarima, najmlađi ratnici u rovovima, a u nekim slučajevima i najmlađi regruti ranjivi na ekstremizam i radikalizaciju”, rekao je Brown.

Obrazovanje je jedan od predmeta opsežnog dnevnog reda političkih i poslovnih vođa, te humanitarnih skupina i donatora koji su se okupili u Istanbulu na dvodnevnom summitu.

Oni žele razviti koherentniji odgovor na ono što je glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon nazvao najvećom humanitarnom krizom od Drugog svjetskog rata, s više od 130 milijuna ljudi pogođenih ratom ili prirodnim katastrofama.

Dobitnica Nobelove nagrade Malala Yousafzai prije konferencije je pozvala svjetske vođe da svoje riječi poprate djelima.

“Pozivam svjetske vođe u Istanbulu da budu milosrdni i da podupru svoje riječi političkom voljom”, rekla je Yousafzai.

“Moraju ispuniti svaku obvezu koju donesu, uključujući i novu inicijativu Obrazovanje ne može čekati”, dodala je.

U prosjeku se svakog dana napadne ili okupira četiri škole, objavio je UNICEF prije summita.

Samo u Siriji izvan funkcije je 6 tisuća škola koje su napadnute, okupirane vojskom ili prenamijenjene u skloništa. U sukobom pogođenoj Centralnoj afričkoj republici gotovo četvrtina škola ne funkcionira, rekli su iz UNICEF-a.

Obrazovanje ključno za budućnost

“Obrazovanje nije ključno samo za budućnost te djece, nego i za budućnost njihovih zajednica i država”, rekla je fundaciji Reuters Thomson predstavnica UNICEF-a za obrazovanje Jo Bourne.

Od izbijanja sirijskog rata u 2011. godini tamošnji obrazovni standardi pali su na razinu Južnog Sudana, koji je među najgorim obrazovnim standardima na svijetu, rekao je Kevin Watkins, izvršni direktor ODI-ja.

“Dijelom je tako zbog neuspjelog pokušaja međunarodne zajednice da odgovori s primjerenim načinom financiranja u pravo vrijeme”, rekao je Watkins tijekom summita.

“U područjima poput Centralnoafričke Republike, Južnog Sudana, sjeverne Nigerije, Kameruna i drugdje svjedočimo velikim nazadovanjima školstva”, smatra Watkins.

Obrazovanje djece u Siriji i susjednim državama je strahovito potplaćeno, rekao je, dodavši kako je potrebno konstantno financiranje kako se školovanje ne bi prekidalo.

“U razgovoru s pogođenom djecom i njihovim roditeljima se vidi da im obrazovanje predstavlja apsolutni prioritet, a za to se nešto može učiniti”.

Novi fond punit će države i privatni donatori, a koristiti lokalne nevladine organizacije koje mogu školovati na brži i jednostavniji način od Svjetske banke ili agencija Ujedinjenih naroda, rekao je Watkins.

“U ovom trenutku se gotovo trećina novca raspoređuje nevjerojatno sporo, a velik njegov dio odlazi na troškove sustava. Na terenu on pokazuje slabe rezultate” dodao je Watkins, zaključivši kako će ovaj novi fond “popraviti mnogo stvari koje u sustavu ne funkcioniraju”.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.