Konvoj od 35 kamiona s humanitarnom pomoći ušao je u srijedu u opkoljeni grad Mudamija al-Šam kod Damaksa, objavila je sirijska novinska agencija.

Stotinjak kamiona natovarenih hranom i lijekovima trebalo bi iz Damaska doprimiti hranu i lijekove za nekoliko opkoljenih gradova Sirije gdje stanovništvo preživljava u dramatičnim uvjetima.

“Konvoj od 100 kamiona natovarenih hranom i lijekovima krenut će u srijedu prema opkoljenim zonama”, izjavio je ranije dužnosnik Crvenog polumjeseca Muhanad al-Asadi.

Uz Mudamija al-Šam, grad koji drže pobunjenici blizu Damaska, a opkoljuje ga režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, oko 35 kamiona treba doći do Madaje i Zabadanija, dva grada blizu Damaska koje opkoljuju režimske snage.

Slanje humanitarnog konvoja najavio je u utorak UN-ov izaslanik za Siriju Staffan de Mistura što treba biti provjera spremnosti sudionika rata da propuste humanitarnu pomoć.

Više od milijun ljudi živi uz “povećan rizik od smrti” zbog oskudice hrane, struje i vode u 46 mjesta pod opsadom, navodi se u UN-ovu izvješću.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.