Blizu 2.500 izbjeglica stiglo je u ponedjeljak ujutro u grčku luku Pirej s otoka Lesbosa na istoku Egejskog mora koji je prepun izbjeglica, dok istodobno s Malte stižu podaci o gotovo dvjesto pronađenih tijela iz nedavnog brodoloma pred libijskom obalom.

Nakon što je tijekom noći trajektom u Pirej stiglo oko 1700 izbjeglica, u ponedjeljak ujutro došlo ih je još 2500 s Lesbosa, otoka koji sve teže podnosi teret velikog broja izbjeglica. Oba trajekta odmah su se vratila na Lesbos kako bi prihvatila sljedeću skupinu izbjeglica, izjavio je za dpa dužnosnik grčke obalne straže.

Procjenjuje se da oko 20.000 izbjeglica, većinom iz Sirije, čeka na Lesbosu kako bi bili registrirani, a nakon toga prebačeni na kopno. Tijekom vikenda, vlasti na Lesbosu uhitile su dvojicu maloljetnika koji su bacali Molotovljeve koktele na izbjeglice u parku. U incidentu je ozlijeđen jedan izbjeglica, objavila je policija.

Veliki broj izbjeglica stiže u Europu preko Grčke, koja je i sama suočena s gospodarskom krizom i političkom nestabilnošću.

Atena je podnijela zahtjev za dodjelom 2,5 milijuna eura hitne pomoći kako bi se uspješno nosila s teretom izbjeglica, izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica Europske komisije Natasha Bertaud.

Istodobno je objavljeno da je na obalama oko Zuwaraha u Libiji pronađeno 183 tijela izbjeglica poginulih u brodolomu prošlog mjeseca, u kojemu je stradalo oko 450 ljudi.

Preživjelo je samo 197 putnika, objavio je malteški portal Migrant Report, koji prati kretanja izbjeglica iz Libije.

“Razmjere te tragedije nepodnošljive su”, izjavio je suradnik libijskog Crvenog polumjeseca koji je sudjelovao u spašavanju brodolomaca

Komentiraj