Tročlani interventni tim Hrvatskog crvenog križa (HCK) otputovao je u srijedu ujutro u Makedoniju, gdje izbjeglicama nosi 1.400 setova prve pomoći vrijedne oko 100 tisuća kuna.

Iz HCK-a su priopćili kako su njihova tri posebno educirana člana otputovala oko 6 sati, noseći sa sobom setove prve pomoći koji su nabavljeni sredstvima prikupljenima u sklopu apela “Pomozimo izbjeglicama na području Jugoistočne Europe”.

  • HCK najavljuje da će još jedan tročlani tim u popodnevnim satima uputiti u Srbiju, gdje će surađivati s kolegama iz Crvenog krsta Srbije koji već tjednima pomažu brojnim izbjeglicama.

 

Ističu kako informacije s terena govore da izbjeglice nerijetko dolaze s površinskim ranama zadobivenima tijekom dugog putovanja. Kako najčešće nemaju potrebne artikle da takve rane saniraju, setovi za prvu pomoć u tome bi im trebali dobro doći.

U HCK-u kažu kako će članovi njihovog interventnog tima pomoći kolegama iz Makedonskog Crvenog križa u radu s izbjeglicama, a istodobno će skupljati iskustvo koje može biti vrlo korisno ako dođe do izbjegličkog vala u Hrvatskoj.

Riječ je o ljudima koji su osposobljeni za djelovanje u katastrofama i izvanrednim situacijama. Svaki član posjeduje znanja iz prve pomoći, psihosocijalne podrške, sigurnosti i samozaštite te komunikacije. Osposobljeni su za procjenjivanje situacije, poslove traženja, organizaciju prihvata i smještaja te osiguranje pitke vode i minimalnih higijenskih uvjeta.

HCK najavljuje da će još jedan tročlani tim u popodnevnim satima uputiti u Srbiju, gdje će surađivati s kolegama iz Crvenog krsta Srbije koji već tjednima pomažu brojnim izbjeglicama.

Napominje da je njihov apel “Pomozimo izbjeglicama na području Jugoistočne Europe” i dalje otvoren, putem kojega je dosad prikupljeno nešto više od 220 tisuća kuna. Građani koji žele pomoći mogu to učiniti uplatom na žiro račun otvoren u Privrednoj banci Zagreb, broj: IBAN HR6923400091511555516, pozivom na broj 14. Za uplate iz inozemstva uplaćuje se na šifru SWIFT: PBZGHR2X, internetskim donacijama na www.hck.hr, te donacijama putem poziva na telefonski broj 060 9011.

Hrvatski Crveni križ zahvaljuje svima onima koji su već pomogli, kao i onima koji će to tek učiniti, stoji u priopćenju.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.