Britanac, kojemu prijeti zatvorska kazna zbog pokušaja ilegalnog prebacivanja afganistanske djevojčice u Veliku Britaniju, rekao je da “nije mogao ostaviti to dijete u džungli Calaisa”, a peticija kojom se traži njegovo oslobađanje prikupila je dosad gotovo 100.000 potpisa.

“Svjestan sam da sam učinio nešto protuzakonito, ali ne mislim da sam protuzakonito postupio na moralnom planu”, rekao je 49-godišnji bivši vojnik Rob Lawrie, otac četvero djece.

Lawrija, koji će na sudu odgovarati zato što je krajem listopada, na zamolbu njezina oca, pokušao četverogodišnju djevojčicu prebaciti do Leedsa gdje živi njezina rodbina, uhitila je francuska policija kada su psi pogranične službe pronašli dijete u njegovu kamionetu.
Prijeti mu pet godina zatvora i novčana kazna od 30.000 eura.
“Nikad nisam bježao pred pravdom. Nikad nisam uopće bježao. Nikad nisam bio osuđivan”, kaže Lawrie koji je u humanitarnu akciju krenuo potresen fotografijom sirijskog dječačića Aylana Kurdija čije je tijelo more izbacilo na tursku plažu.
U veliki izbjeglički logor u Calaisu počeo je dovoziti hranu i odjeću te postavljati skloništa, kada mu je Bru (nadimak djevojčice) željela pomoći pokušavajući nositi daske i čavle. Upoznao je njezina oca Rezu Ahmadija koji ga je zamolio da dijete prebaci do Leedsa.
Lawrie je uz jamčevinu pušten da se brani sa slobode, a suđenje će početi 14. siječnja u Francuskoj. Djevojčica je vraćena u logor u Calaisu.
“Da, Rob nije poštivao zakon, no zaslužuje li zatvor zato što je želio učiniti dobro djelo”, stoji u peticiji za njegovo oslobađanje koju je do utorka navečer potpisalo 53.000 ljudi u Francuskoj i više od 44.000 u velikoj Britaniji.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.