Četiri tvrtke koje upravljaju autocestama u Hrvatskoj u prvom su polugodištu ostvarile 1,026 milijardi kuna prihoda od naplate cestarine, bez PDV-a. što je 7,8 posto više nego u istom razdoblju lani, podaci su iz novog Biltena Hrvatske udruge koncesionara za autoceste s naplatom cestarine (HUKA).

Najveći rast prihoda, za 8 posto, u tom su razdoblju ostvarile Hrvatske autoceste (HAC), pa su ukupni prihodi dosegnuli 624 milijuna kuna, bez PDV-a.

Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) je u prvom polugodištu ove godine ostvarila 236,4 milijuna kuna prihoda od cestrine, bez PDV-a, što je 7,9 posto više nego u istom razdoblju lani.

Rast prihoda od cestarina bilježe i Autocesta Zagreb-Macelj (AZM) te Bina- Istra. Tako je AZM uprihodovao 86,3 milijuna kuna, bez PDV-a, ili 6,8 posto više, a Bina-Istra 79,6 milijuna kuna ili 6,9 posto više.

Podaci HUKA-e pokazuju i da je rast prihoda u prvom polugodištu pratio i rast prometa. Tako je u tom razdoblju na hrvatskim autocestama zabilježeno 30,79 milijuna vozila u područjima naplate, što je 8,35 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

U prvih šest mjeseci na hrvatskim se autocestama povećao i broj prometnih nesreća. Dogodila se 1.181 prometna nesreća, za razliku od istog razdoblja lani kada ih je bilo 985.

Komentiraj