Iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) i Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) uputili su otvoreno pismo Ministarstvu zdravstva, Hrvatskom liječničkom zboru i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje u kojem pozdravljaju izradu smjernica za liječnike, ali ne i tzv. okvirne smjernice Hrvatskog liječničkog zbora od 9. srpnja odnosno upute liječnicima iz Primarne zdravstvene zaštite (PZZ) s ciljem da ih se usmjeri kako prepoznati pacijenta koji treba prioritetni specijalistički pregled u bolničkoj ustanovi.

“KoHOM i HUBOL ne podržavaju donesene okvirne smjernice jer nisu jasne, medicinski utemeljene, niti ciljane. Njihova primjena u svakodnevnoj praksi neće biti moguća jer će stvoriti niz nejasnoća i nedoumica za liječnika u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti te će posljedično opteretiti bolničke specijaliste uz stvaranje nepotrebnog dodatnog kaosa. Prema predloženim smjernicama gotovo svaki pacijent može postati prioritetan jer smjernice nalažu kako većina općih simptoma iz svih medicinskih specijalnosti može pacijenta svrstati u kategoriju prioritetnog pacijenta”, smatraju iz HUBOL-a i KoHOM-a.

U pismu, primjerice, ističu da će smjernice donijeti dodatne nevolje liječnicma iz Primarne zdravstvene zaštite budući da bi, postupajući po njima, morali procijeniti koji kardiolog je “mjerodavan” za njihovog pacijenta, a koji nije budući da, prema Smjernicama, “svi složeni kardiološki bolesnici s odranije poznatom dijagnozom i pogoršanjem trebali bi biti u mogućnosti u kratkom roku doći do mjerodavnog kardiologa”.

Ocjenjuju i da pored navedenih nejasnoća i medicinskih neutemeljenosti, Smjernice nisu ciljane. “Smjernice nisu pisane za liječnike budući da se u njima koristi niz paušalnih, neobjektivnih, nepreciznih i neprofesionalnih izraza koje ne priliče liječničkom izričaju, npr. brzo lupanje srca, dramatično pogoršanje, velika količina krvi, značajno ozljeđivanje i slično.

“HUBOL i KoHOM cijene dosadašnje postupanje liječnika iz PZZ-a koji su i prije izrade predloženih Smjernica znali prepoznati hitnog pacijenta kao jedinog koji zahtijeva neposredno, prioritetno postupanje i zbrinjavanje, te smatramo da predložene Smjernice neće donijeti očekivani boljitak u zdravstvenom sustavu nego će samo dodatno opteretiti ionako preopterećeni liječnički korpus, kako liječnika iz PZZ-a tako i onih bolničkih”, stoji u priopćenju.

Napominju i da prihvaćanje takvih Smjernica predstavlja dodatnu pravnu nesigurnost za liječnike budući da nejasne, medicinski neutemeljene smjernice s opasnom širinom njihovog tumačenja mogu biti predmetom prijepora između pacijenta i liječnika, na liječnikovu i štetu stvarno potrebitih pacijenata.

“Zbog svega toga smo pokrenuli pravnu procjenu predloženih smjernica nakon čega ćemo sve svoje članove pozvati na njihovo nepoštivanje u svrhu njihove zaštite od medicinski i stručno neutemeljenih i pravno opasnih konstrukcija”, navode iz HUBOL-a i KoHOM-a.

Komentiraj