HTV je poslao zahtjev za ispravak informacija navedenih u članku  pod naslovom “RIGIDNA DESNICA Cenzurirala HRT-ov film o povijesti alke

Zahtjev prenosimo u cijelosti:

“Poštovani gospodine Jeliniću,

sukladno članku 40. Zakona o medijima ovim putem podnosimo zahtjev za objavu ispravka informacija navedenih u članku Rigidna desnica cenzurirala HTR-ov film o Alci objavljenih u tjedniku “Nacional“ od 28. srpnja 2015., a kako slijedi: “U članku pod naslovom Rigidna desnica cenzurirala HRT-ov filmo Alci objavljenom u tiskanome izdanju tjednika “Nacional“ od 28. srpnja 2015. godine izneseno je niz netočnih informacija, kojima su povrijeđena prava i interesi Hrvatske radiotelevizije (u daljnjemu tekstu: HRT).Netočne informacije iznesene su već u naslovu članka Rigidna desnica cenzurirala HRT-ov film o Alci. Dokumentarno-igrani film Alka nastao je u suradnji HRT-a i Viteškoga alkarskog društva iz Sinja u povodu 300. obljetnice pobjede nad turskom vojskom i održavanja alkarskih svečanosti te donosi povijesni prikaz bitke kod Sinja. Nijedna politička struja u Republici Hrvatskoj nije imala utjecaja na snimanje filma Alka te nije mogla odlučivati o sadržaju i konačnoj verziji toga filma. Nadalje, netočno je da će se “…gledateljima HRT-a prikazati cenzurirana verzija tog filma te da su iz nesuđene finalne verzije tog filma izbačeni neki njegovi dijelovi samo zato što ideološki nisu odgovarali radikalno desno orijentiranim pripadnicima Viteškog alkarskog društva.”Isto je tako netočno kako se “…u filmu uopće ne spominju brojni kontroverzni detalji… kao i konkretna razračunavanja s tadašnjim predsjednikom Stjepanom Mesićem vjerojatno u želji da se izbrišu neugodni detalji iz novije povijesti koji iritiraju desno politički orijentiranu većinu iz Viteškog alkarskog društva…” te da su “iz filma su izbrisani i cenzurirani i oni dijelovi koji govore o jednom od njihovih najuspješnijih alkarskih kolega – peterostrukom slavodobitniku Ognjenu Preostu…”.

Težište je filma na dijelovima koji prikazuju tursku opsadu Sinja – kako još nije prikazana – te održavanje bare, čoje i alke. U filmu je spomenuta opstojnost alke tijekom trij stoljeća, te u svim državnim sustavima i tvorevinama na ovim prostorima. Pritom su HRT i Viteško alkarsko društvo Sinj jasno nastojali da se spomenuta obljetnica ne politizira, te se u navedenu problematiku nije dublje ulazilo ni zbog same koncepcije filma, njegova trajanja i scenarija.Slijedom navedenoga, neistinite su insinuacije da je tzv. rigidna desnica “izbacila” alkara Ognjena Preosta iz filma, odnosno da je intervencijom navedene političke struje prešućeno vrijeđanje bivšega predsjednika Stjepana Mesića.U filmu je spomenut, i to na njegovu kraju, samo najtrofejniji alkar Nikola Cerinić, koji je 12 puta osvojio Sinjsku alku. Vrijeđanje bivšega predsjednika Stjepana Mesića nije “prešućeno” jer ta tema nije ni bila predviđena scenarijem, kao što njime nisu bili predviđeni ni mnogi drugi događaji u povijesti Sinjske alke koji su imali politički odjek.Zaključno napominjemo kako autor spornoga članka ni u jednome trenutku nije radi provjere iznesenih navoda kontaktirao HRT. ”

HRVATSKA RADIOTELEVIZIJA, zastupana po punomoćniku, Janja Miličević, pravnik – voditelj”

 

Komentiraj