HINA / Denis CERIĆ

Predsjednik HSP-a Daniel Srb ocijenio je u četvrtak u Osijeku da je masovni ilegalni prelazak hrvatske državne granice nedopustiv i dovodi Hrvatsku u vrlo opasnu situaciju iz koje mora što prije izaći, te je pozvao na hitno pronalaženje zajedničke politike prema migrantima s Mađarima, Slovencima i Austrijancima.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare Srb je rekao da izlaz iz izbjegličke i migrantske krize vidi u podizanju ograda na granici sa Srbijom.

“Izgradimo zid što prije. Da smo to napravili na vrijeme, sve bi bilo u redu. Mogli bi se kontrolirati svi ulasci migranata, i ne bismo danas imali ovu tragičnu situaciju podizanja ograda prema Hrvatskoj s mađarske strane te opasnost da ostanemo iza schengenskog zida i da postanemo sabirni centar za migrante“, kazao je Srb.

Smatra da bi Hrvatska sada imala puno bolje odnose s Mađarskom da je to napravila na vrijeme.

Podsjetio je kako je HSP na ovaj problem upozoravao još prije tri mjeseca, no, kako tvrdi, hrvatska vlast se cijelo vrijeme pravila gluha i slijepa i nije obraćala pažnju na veliki migrantski val.

HSP: Hrvatska isplaćuje u Srbiji više od 10 tisuća nepostojećih mirovina

Osvrnuo se i na zaoštrene odnose sa Srbijom, poručivši kako si Hrvatska ne smije dopustiti da joj Srbija radi štetu, da ucjenjuje i dogovara se na štetu Hrvatske.

„To je diplomatski poraz i to se ne smije dopustiti. Hrvatska mora povući određene protumjere. Podržavam ideju kratkoročnih protumjera, ali smatram da je trenutak da se povuku još neki potezi“, kaže Srb.

Smatra kako je sada pravi trenutak i za reagiranje kada je riječ o mirovinama koje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZZO) uplaćuje ljudima u Srbiji.

Dodaje kako je “krajnje vrijeme da se uvede sustav kontrole isplate mirovina osobama koje žive izvan Hrvatske”.

 

  • “Statističari procjenjuju da u Srbiji ima više od 10 tisuća mjesečnih isplata nepostojećih hrvatskih mirovina. Naime, neki 20 i više godina primaju hrvatske mirovine, a da Hrvatska nema nikakav dokaz o tome da se i danas radi o živim osobama”, tvrdi predsjednik HSP-a.

 

Naveo je primjer kako svi hrvatski državljani koji su radili u Njemačkoj, jednom godišnje moraju u njemački mirovinski sustav dostaviti pisanu potvrdu da su živi.

“S druge, pak, strane, Hrvatska nema nikakav sustav kontrole za osobe koje žive u Srbiji. Nego samo šalje novac. I to je nešto što se upravo u ovom trenutku mora preispitati“, rekao je Daniel Srb.

Komentiraj

FOTO:HINA / Denis CERIĆ
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.