HSP AS i Domovinska koalicija predstavili su u petak svoj program za hrvatske branitelje i prijedlog zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, koji onemogućava i učinkovito sprječava da se posebnim zakonima ukidaju ili smanjuju njihova prava.

Upravo to su radile SDP-ove i HDZ-ove vlade,  ustvrdio je na konferenciji za novinare ispred Ministarstva branitelja nekadašnji pravaški saborski zastupnik i nositelj koalicijske liste HSP AS i Domovinske koalicije za II. izbornu jedinicu Pero Kovačević. Radi se o “lex specialis” zakonu koji se ne bi mogao mijenjati drugim zakonima, odnosno prava iz njega se ne bi mogla ukidati i smanjivati, dodao je.

Zakonom bi  se uveo dragovoljački doplatak, kako za nezaposlenog tako i za zaposlenog i umirovljenog dragovoljca, vraćaju se trajna prava pripadnicima HVO-a, a riješit će se i pitanje osnovica za obiteljsku i invalidsku mirovinu, te omogućiti povoljni krediti za stambeno zbrinjavanje, najavio je Kovačević.

Prozvao je HDZ i SDP da svoje domoljublje dokazuju djelima. Zoran Milanović ispao je “veliki ustaša i domoljub”, kao i ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač i HDZ, no radi se o propustima vezanim uz screening kod otvaranja poglavlja 23. i 24. u pregovorima Srbije i izrade akcijskog programa za pristupanje EU.

Oni to nisu učinili i i čini se kako HDZ-u i SDP-u odgovara da pitanje univerzalne jurisdikcije Srbije za ratne zločine nije riješeno kako bi imali prostora za svoje djelovanje. Više je na tome učinila Udruga pravnika Vukovar 91 od državnih vlasti, ustvrdio je Kovačević.

Novinarima je pokazao sporazum o progonu počinitelja ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti i genocida koji su sklopili glavni državni odvjetnik Hrvatske Mladen Bajić i tužitelj za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević 13. listopada 2006., po kojem je Hrvatska dala za pravo Srbiji da procesuira hrvatske državljane, a čak nije tražila ni pravo reciprociteta.

Žalosno je da su taj sporazum branili Vladimir Šeks, Branimir Glavaš i ostali koji se nalaze na listama optuženih, kaže Kovačević dodajući da je srbijansko tužiteljstvo preuzelo od bivših vojnih tužiteljstava sve predmete, od kojih se velika većina odnosi na kaznena djela prema bivšim zakonima o pobuni protiv ustavnog poretka SFRJ, a ne o ratnim zločinima.

Od hrvatskih logoraša priznanja su dobivena mučenjima i torturom i u pravilu nisu dokazi. Ima jako malo predmeta u kojima je u pitanju klasični ratni zločin, ali nitko nema pravo reći da ga neće procesuirati. Trebalo bi dogovoriti bilateralni ugovor sa Srbijom po kojem bi Srbija procesuirala svoje državljane, a Hrvatska svoje, a postoji li dvojba treba uzeti neutralnog medijatora, rekao je Kovačević.

Domovinsku koaliciju čine HSP AS, DESNO, HKDU dr. Marko Veselica i HDS. Potporu Domovinskoj koaliciji dala je i predsjednica udruge “Zviždač” Vesna Balenović.

Komentiraj

FOTO:Robert Anic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.