Studentski sabor Hrvatskih studija objavio u petak poslijepodne na svojoj Facebook stranici da odgađa blokadu nastave do 11. travnja, kada će biti održana sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu na kojoj se očekuje odluka o vraćanju 15 upisnih mjesta za studij filozofije.

Većina sudionika današnjeg Sabora izglasala je privremenu odgodu blokade do 11. travnja “uz pripravnost Studentskog sabora u slučaju nekih promjena”, javlja portal srednja.hr.

Nakon blokade koja je trajala dva tjedna odnosno deseta radnih dana, studenti su zaključili kako “blokada ne smije biti sama sebi svrha i kao takva kontraproduktivna”. Izrazili su nadu da su blokadom nastave pokazali kako se “na Sveučilištu ne mogu donositi nepromišljene i štetne odluke koje se negativno odražavaju na studente i zaposlenike sastavnica kao i na sustav obrazovanja općenito”.

Na današnjoj sjednici Studentskog sabora odlučeno je da to tijelo nastavi s radom i da će nastaviti održavati sjednice.

Tri dana prije članovi Studentskog sabora odbacili su prijedlog prekida blokade uz objašnjenje da povratak upisne kvote predstavlja samo jedan od dva zahtjeva studenata, a drugi je odlazak uprave Hrvatskih studija koju studenti smatraju sukrivcem za aktualne probleme.

Podružnica Sindikata znanosti i visokog obrazovanja na Hrvatskim studiju donijela je proteklog tjedna odluku o štrajku i u tijeku je redoviti postupak mirenje Sindikata i Sveučilišta u Zagrebu.

Komentiraj