Maroje Mihovilović napisao je ‘Mi djeca Solferina’, sagu o članovima svoje obitelji suočenima tijekom dvaju stoljeća na četirima kontinentima sa sudbonosnim mijenama i prijetnjama povijesnih neminovnosti i totalitarizama, a Nacional ekskluzivno donosi dijelove te knjige

‘Operacija počinje 20. lipnja. Možda će biti koji dan odgađanja, ali pripreme su završene. Nijemci imaju 170 do 190 divizija grupiranih, spremnih da prijeđu granicu. To su sve oklopne ili mehanizirane divizije. Napad će početi po cijeloj fronti, a glavni pravci prodora bit će prema Moskvi, Lenjingradu i kroz Ukrajinu. Uvjereni su da imaju dovoljno snaga da smlave Crvenu armiju u prvom udaru i uzmu veliki broj zarobljenika. Neće biti nikakva ultimatuma. Objava rata uslijedit će nakon početka neprijateljstava. Uvjereni su da će Crvena armija doživjeti kolaps u sljedeća dva mjeseca. I sovjetski režim tada će vjerojatno pasti. Kad dođe zima, Transsibirska željeznica već će ponovno voziti i Nijemci će biti povezani s Japanom.”

Pročitajte članak u cijelosti na našem digitalnom izdanju.

 

Komentiraj

FOTO:Privatna arhiva Maroja Mihovilovića
PODIJELI
Orhidea Gaura Hodak rođena je 20. svibnja 1974. u Zagrebu. Nakon završene srednje škole za upravu i pravosuđe, upisuje studij kontrole letenja, ali od njega ubrzo odustaje. Odlazi na godinu dana u London, a nakon povratka, zapošljava se u jednoj privatnoj tvrtci kao službenica. Krajem 90­ih sve se više zanima za politička događanja, upisuje studij politologije (uz rad) i odlučuje potpuno promijeniti karijeru. Novinarstvom se bavi od 2003., kada je počela raditi u gradskoj redakciji Jutarnjeg lista. Karijeru nastavlja u magazinu Story, gdje se bavila temama vezanim uz svijet kazališta, filma, glazbe i kulture. Zbog zanimanja za šire društveno­političke teme, 2007. godine prelazi u politički tjednik Nacional, gdje je obrađivala razne društvene fenomene i raspon tema od znanosti i medicine do kriminala i politike, što je često uključivalo dublje istraživanje. S grupom novinara 2011. prelazi u novoosnovani tjednik Aktual, ondje se fokusira uglavnom na teme iz unutarnje politike. Paralelno uz rad, završila je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i upisala diplomski studij iz područja međunarodnih odnosa. Od 2013. ima status slobodne novinarke. Autorica je knjige "Tuđman i Perković". Krajem 2014. priključuje se ekipi na čelu s Berislavom Jelinićem koja je nakon dvije i pol godine pauze ponovno pokrenula tjednik Nacional.