Na prigodnoj svečanosti u prostorima Hrvatskog saveza slijepih u ponedjeljak je organizirano potpisivanje ugovora za 12  slijepih i slabovidnih studenata kojima je Hrvatska zaklada za školovanje slijepih “Marko Brkić”  dodijelila stipendije za ovu školsku godinu.

Stipendije mjesečno iznose 500 i 600 kuna. Želja nam je da unatoč teškoj gospodarskoj situaciji osiguramo novac i nastavimo s potporom našim stipendistima koji svojom izvrsnošću višestruko opravdavaju ukazano im povjerenje, istaknula je voditeljica zaklade Andreja Veljača.

Potpisivanjem ugovora stipendisti se obvezuju redovno studirati i sudjelovati u promociji i aktivnostima zaklade. To im, kako su istaknuli prilikom potpisivanja ugovora, nije nimalo teško jer cijene napore i pomoć zaklade. Svjesni smo da je obrazovanje jedan od glavnih preduvjeta za postizanje toliko željene ravnopravnosti i integracije, istaknuli su mladi stipendisti.

Školovanje slijepih  i slabovidnih osoba iziskuje veća financijska sredstva s obzirom da su prilagođene knjige i programi daleko skuplji, pa primjerice jedan udžbenik stoji i do 18.000 kuna.

Pomoć slijepim učenicima i studentima, podizanje kvalitete njihova života, poticanje na rad i učenje, podizanje razine društvene osvještenosti i uklanjanje predrasuda, trajne su zadaće i aktivnosti zaklade, istaknula je Veljača.

Ovogodišnji stipendisti dolaze iz svih krajeva Hrvatske, iz Splita, Sinja, Kaštela i Čakovca, a studiraju na filozofskom, pravnom, ekonomskom i drugim fakultetima. Ukupno ih se prijavilo 19, a dodjeljeno je je 12 stipendija, što je zbog financijskih razloga manje nego prošle godine, kada ih je dodijeljeno 20.

Zaklada za školovanje slijepih “Marko Brkić” osnovana je 2000. godine, a do sada je stipendirala dvjestotinjak slijepih i slabovidnih učenika i studenata.

Komentiraj

FOTO:Daniel Kasap/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.