Za Hrvatske laburiste – Stranku rada potpuno je neprihvatljivo podizanje granice za punu starosnu mirovinu sa 65 na 67 godina života, za prijevremenu starosnu mirovinu sa 60 na 62 godine, kraće prijelazno razdoblje za izjednačavanje godina žena i muškaraca za punu starosnu mirovinu te oštrije kažnjavanje prijevremene mirovine (0,3 posto po mjesecu), priopćeno je u petak iz te stranke.

“Nasuprot jalovom pokušaju unapređenja demografske i populacijske politike, koji se sveo na demagoških 1000 eura za novorođenče što će ih, prema riječima prvog potpredsjednika Vlade, dobiti ‘zaslužni, a ne siromašni i potrebiti’, Vlada RH reformama koje namjerava implementirati nastavit će intenzivno raditi na depopulaciji Hrvatske. Glavni alati za daljnje jačanje tog negativnog procesa nalaze se u najavljenim reformama mirovinskog i zdravstvenog sustava”, ističu Labuisti u priopćenju koje je potpisao predsjednik stranke Tomislav Končevski.

Smatraju kako će “uz plaće i uvjete rada u Hrvatskoj malo tko doživjeti kraj radnoga vijeka i punu starosnu mirovinu, pogotovo stoga što je životni vijek u Hrvatskoj prosječno kraći nekoliko godina u odnosu na prosjek Europske unije”. Osim toga, nastavljaju, produljenje radnog vijeka bitno će utjecati na nezaposlenost mladih, što će ovom reformom nastaviti rasti i smjestiti nas na vrh EU po tom nepovoljnom kriteriju jer će morati duže čekati na oslobađanje radnih mjesta uslijed produljenog prirodnog odljeva zaposlenih.

Neprihvatljivom i nedopustivom ocjenjuju i “takozvanu reformu zdravstva koja se svodi na zavlačenje ruke u džepove građana, kako poskupljenjem dopunskog osiguranja, uvođenjem dodatnog te definiranjem fantomskog nadstandarda, tako i reorganizacijom hitne medicinske službe što se također sastoji od uvođenja drakonskog plaćanja zdravstvenih usluga”.

Navode i da će za ogromnu većinu građana, zbog visokih cijena, zdravstvene usluge postati nedostupne zbog čega neće moći ostvariti svoje Ustavom zajamčeno pravo na zdravstvenu zaštitu, tvrde laburisti.

“Restriktivne mjere ove nesposobne Vlade okrenute su isključivo prema penalizaciji građana, pogotovo siromašnih, favoriziranju kapitala i poslodavaca na štetu radnika te zorno demonstriraju odustajanje od socijalne države i koncepta solidarnosti u društvu – mlađih prema starijima i bogatih prema siromašnima. Kumulativni učinak Vladine mirovinske i zdravstvene reforme ukratko se može opisati – prazni novčanici i puna groblja”, ocijenili su Laburisti.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.