Hrvatski laburisti – stranka rada predstavili su u subotu kandidacijske liste u četiri izborne jedinice i naglasili da će se zauzimati za zaštitu rada, obitelji i socijalno ugroženih, te usprotiviti prodaji prirodnih resursa i boriti protiv korupcije.

Nositeljica liste prvoj izbornoj jedinici Vlasta Medar kazala je da nikada nije bilo više nereda na području socijalnog sustava, koji je taj sustav učinio nevidljivim te povećao broj socijalno isključenih građana.

Laburisti će se zauzeti za donošenje strategije za borbu protiv siromaštva te za donošenje jednostavnijeg i učinkovitijeg obiteljskog zakona čijom je suspenzijom onemogućen rad centrima za socijalni rad, kazala je Vlasta Medar.

Nositelj liste u drugoj izbornoj jedinici Darko Tetec istaknuo je na prvo mjesto borbu protiv rasprodaje hrvatskog zajedničkog bogatstva i to podjednako kroz zabranu rasprodaje resursa poput šuma, voda, mora i otoka te kroz rasprodaju državnih poduzeća. Optužio je ranije vlasti, osobito HDZ, za štetnu rasprodaju zajedničkog bogatstva, te HDZ i Most u posljednjoj vladi, da su na telefonskim sjednicama prodavali javna poduzeća poput Končara. Najavio je da će se ubuduće raspolagati takvim bogatstvima u skladu sa strategijom koju treba donijeti.

Nositelj liste u šestoj izbornoj jedinici Stevo Turčinović zauzeo se za promjenu Zakona o radu, zajedno sa sindikatima. Zakoni o radu, kazao je, uvijek su donosili smanjenja prava radnika, a ovaj će u ravnopravan položaj staviti radnike i poslodavce. Također, zauzeo se za jačanje sudova koji se bave radničkim pravima, te za povećanje zajamčene minimalne plaća sa 2,5 na 3,5 tisuće kuna.

Nezavisni kandidat, nositelj liste Laburista za sedmu izbornu jedinicu Zorislav Antun Petrović, kazao je da će Laburisti pojačati borbu protiv korupcije i dovesti u red stanje oko državnog proračuna. Drugi se uglavnom brinu o tome kako potrošiti sredstva proračuna, a mi ćemo na prvo mjesto staviti kontrolu njegova punjenja. U vezi s tim, Laburisti namjeravaju osnovati neovisni državni inspektorat koji će pratiti stanje proračuna, a pored toga, omogućit će poduzetnicima da PDV plaćaju nakon naplate računa, a ne kao sada prilikom njegova izdavanja. Poduzetnike će, kaže, osloboditi brojnih parafiskalnih nameta.

Komentiraj