Festival novog filma u Montrealu, koji se održava do kraja tjedna, u fokus svog programa filmova povezanih s arhitekturom stavio je hrvatsku kinematografiju, koja će se na tom festivalu predstaviti i dugometražnim te animiranim filmovima.
 Program “Arhitektura hrvatskog filma” donosi klasičan i suvremeni dugometražni i kratkometražni repertoar, u čijim je filmovima arhitektura važan dio zapleta i istražuje vezu između arhitekture, povijesti i filma od šezdesetih godina do danas.
 “Kako je arhitektura usmjerena strukturiranju privatnog i društvenog života, a film i kinematografija predstavljaju svojevrsni odraz snova, očekivanja i stavova društva o samome sebi, spajanjem tih dviju disciplina nastoji se pružiti uvid u hrvatsku povijest, od socijalističke izgradnje nakon Drugog svjetskog rata, preko krize osamdesetih do današnjice, te uvid u dominantne filmske stilove, teme i žanrove svakog desetljeća”, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).
  • Od starijih filmova prikazat će se “Moj stan” Zvonimira Berkovića, “Martin u oblacima” Branka Bauera, “Kašinska 6” i “Treći ključ” Zorana Tadića, te noviji filmski uratci “Najmanji” Tomislava Šobana, “Pragovi” Dijane Mlađenović, “Zubi” Darije Blažević i “Tlo pod nogama” Sonje Tarokić.
 Program je nastao u suradnji HAVC-a i festivalskog selektora, kustosa i programera, Daniela Karolewicza.
 Na 44. izdanju tog festivala svoju će kanadsku premijeru imati i “Zvizdan” Dalibora Matanića,  u sklopu programa Special Presentations posvećenog izboru filmova koji su obilježili tekuću godinu.
 Program “Panorama” prikazat će film “Vrapci”, islandsko-dansko-hrvatsku koprodukciju Runara Runarssona, nedavno proglašenu najboljim filmom na festivalu u San Sebastianu.
 U suradnji s festivalom Animafest Zagreb,  program “P’tits loups” donosi izbor najuspješnijih suvremenih i kinotečnih hrvatskih animiranih filmova za djecu.
 Festival novog filma u Montrealu kao jedan od najvažnijih u Kanadi, po svakom izdanju posjeti više od 160 tisuća posjetitelja, a ove se godine održava od 7. do 18. listopada. Filmovi iz natjecateljskih programa tog festivala mogu se izravno kandidirati u prednominacije za Oscare.

Komentiraj