Svjetski dan ukidanja specizma – diskriminacije na osnovi vrste, prvi put je obilježen u Hrvatskoj na poticaj inicijative za prestanak iskorištavanja životinja “STOP SPECIZMU”.

Inicijativa “STOP SPECIZMU” obilježila je taj dan u subotu provokativnom akcijom u Zagrebu, a osim u Hrvatskoj, akcije su se simultano održale i u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Kanadi, Americi.

 

  • Cilj obilježavanja toga dana jest podići svijest o danas najrasprostranjenijem i najaktivnijem obliku diskriminacije – specizmu, ističu i inicijativi i tvrde da su meso, mlijeko, jaja, koža, proizvodi testirani na životinjama sve proizvodi specizma – diskriminacije na osnovi vrste.

 

Tako navode da, kao što je rasizam diskriminacija na osnovi fizičkih razlika, tako je specizam diskriminacija na osnovi fizičkih razlika i kulturoloških pogleda na ne-ljudske životinje.

Inicijativa “STOP SPECIZMU” djeluje već četiri godine i svakodnevno diže glas za prava životinja, nespecizam i veganstvo. Ali, ističu, naša je borba je više od samih riječi jer riječi bez djela ne znače ništa i naš je cilj potaknuti ljude na razmišljanje ali i akciju s skladu s razmišljanjima.

Komentiraj

FOTO:Tomislav Miletic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.