Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastat će se u nedjelju sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom u okviru Europskog foruma Alpbach 2015., gdje oboje, kao i njihov domaćin austrijski predsjednik Heinz Fischer, sudjeluju na tradicionalnom okupljanju političara, gospodarstvenika i ljudi iz akademske sfere koji ove godine ima u fokusu pitanje ravnopravnosti u društvu.

Sudjelovanje troje predsjednika u Alpbachu dogovoreno je na njihovom trilateralnom sastanku koji je održan u travnju ove godine u Logarskoj dolini, a domaćin će im biti austrijski predsjednik Fischer.

“Redovni susreti troje predsjednika susjednih država pomažu u razmjeni stajališta o aktualnim bilateralnim i međunarodnim pitanjima, te jačanju dobrosusjedstva”, naveo je u priopćenju ured slovenskog predsjednika.

Iz oba ureda potvrđeno je da će se Grabar-Kitarović i Pahor i bilateralno sastati u Alpbachu. Taj susret bit će prvi sastanak na toj razini nakon izbijanja tzv. arbitražne afere i izlaska Hrvatske iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.

Dok Hrvatska arbitražu više ne smatra mogućim načinom za rješenje bilateralnog graničnog pitanja, Slovenija je zadnjih mjesec dana ustrajala na njegovu nastavku, navodeći da arbitražni sud mora nastaviti svoj rad i donijeti obvezujuću presudu.

U Beču su se u četvrtak u okviru sastanka o zapadnom Balkanu prvi puta nakon izbijanja arbitražne afere susreli i hrvatski premijer Zoran Milanović i slovenski Miro Cerar, a razgovarali su pola sata u četiri oka. Hrvatski premijer novinarima je samo rekao da su stajališta obje zemlje jasna i poznata.

Cerar je potvrdio da se sastao s Milanovićem i kazao također da obje države ostaju pri svojim stajalištima – Slovenija da arbitražni postupak ide dalje i da treba čekati na odluku arbitražnog suda koja će biti obvezujuća za obje strane.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i njezin slovenski kolega Karl Erjavec na istom skupu samo su se pozdravili, kazala je Pusić.

Grabar-Kitarović, Pahor i Fischer u Alpbachu, koji nazivaju “najljepšima austrijskim selom”, imat će i zajednički trojni sastanak a Grabar-Kitarović susrest će se i s hrvatskim stipendistima ovogodišnjeg Europskog foruma Alpbach, koji traje od 19. kolovoza do 4. rujna, a osim političkog dijela bavi se i raznih drugim sferama poput zdravstvene i kulturne, visokog obrazovanja ili pravnim pitanjima.

Komentiraj

FOTO:PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.