Na Svjetskoj izložbi EXPO-u u Milanu Hrvatska je od 17. do 19. rujna predstavila svoju mediteransku kuhinju u sklopu Tjedna mediteranske prehrane kao dijela svjetske nematerijalne kulturne baštine, izvijestilo je u srijedu na internetskim stranicama Ministarstvo kulture.

Ministarstvo kulture dobilo je od talijanskog ministarstva poljoprivrede poziv za sudjelovanje na EXPO-u, kako bi zajedno s drugim zemljama – Portugalom, Ciprom, Italijom, Marokom i Grčkom, čija je mediteranska prehrana također upisana na Reprezentativnu listu nematerijalne svjetske kulturne baštine UNESCO-a, pokazalo doprinos i aktivnosti Hrvatske u očuvanju i prenošenju mediteranske prehrane, ističu iz ministarstva.

U sklopu tog tjedna održan je forum o mediteranskoj prehrani na kojem su izlagale pomoćnica ministra kulture Sanja Šaban, Jelena Ivanišević iz Instituta za etnologiju i folkloristiku te kustosica Muzeja Staroga Grada Vilma Vodanović.

Osim kongresa na kojem su sudjelovali predstavnici svih sedam zemalja sa zajedničkog upisa mediteranske prehrane na listu UNESCO-a, Hrvatska je dobila priliku da i uživo predstavi najbolju praksu u očuvanju mediteranske prehrane koju provode institucije i lokalne zajednice pa je u subotu na središnjoj pozornici Bio mediteranskog klastera nastupila ekipa kuhara s otoka Hvara.

 

  • Kuhari Igor Živanović i Pavle Kordić i njihova asistentica Sonja Kordić predstavili su tradicionalnu hvarsku kuhinju, a posjetitelji su mogli kušati jela pripremljena od lokalnih namirnica.

 

Samoodrživi otočki jelovnik sastojao se od palente s divljim zeljem, mariniranih inćuna, gregade od gofa, grdobine i kozica, brujeta od puha s medom, vepra u kozjem mlijeku te zapečenog sira, tzv. pećice u tećici. Osim vina, rakije i soka od lavande, posjetitelji su mogli kušati arancine i starogrojske paprenjake, koji su upisani i na nacionalnu listu nematerijalne kulturne baštine. Posluživao se mali plavac Andre Tomića, a pripremljena je i bikla – mlijeko s dodatkom crnog vina.

Sonja Kordić na prezentaciji je nosila tradicionalnu hvarsku nošnju koju joj je ustupila udruga Trim iz Vrboske, a nastup je popraćen fotografijama Marija Romulića i promidžbenim filmom o otoku Hvaru koji je ustupio Muzej Staroga Grada, ističu iz ministarstva.

Trodnevni nastup Hrvatske na Svjetskoj izložbi EXPO-u ostvaren je u suradnji s talijanskim ministarstvom poljoprivrede (Mipaaf) i Institutom za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba te uz potporu Ministarstva kulture.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.